25 Nisan 2022

Fabrika Bakımı Nedir?

Fabrika bakımı nedir?

Endüstriyel bakım da diyebileceğiniz fabrika bakımı, fabrikalarınızdaki ve endüstriyel tesislerinizdeki tüm varlıkların en üst düzeyde çalışır durumda olmasını sağlama sürecidir. Bu bakımın bir başka önemli bileşeni de maliyetleri kontrol etmektir. Bakım yöneticileri, bakım için yüksek faturalar ödememek ve varlıkları en iyi durumda tutmak arasındaki dengeyi kurmalıdır.

İşletmenizin bütçesini sarsmadan etkili bakım yapmanın en iyi yolu, bilgisayarlı bir bakım yönetim sistemi (CMMS) kullanmaktır. Size ve teknisyenlerinize işlerinizi daha etkili bir şekilde yapmanız için yardımcı olur. Bu sayede bakım KPI’ları belirler ve varlıklarınız için doğru bakım stratejileri karışımını uygulamış olursunuz.

Bakım yöneticilerinin ve teknisyenlerinin becerilerine, bilgilerine ve deneyimlerine dayanan birçok endüstri vardır:

  • Üretim endüstrisi
  • Gaz ve petrol endüstrisi
  • Otomotiv endüstrisi
  • Havacılık endüstrisi

Bunlar verebileceğimiz örneklerden yalnızca birkaçıdır. Fabrika bakımını, büyük sermaye harcamaları içeren ağır ekipmanların bulunduğu yerlerde bulabilirsiniz. Aynı zamanda bakım maliyetlerinin bir işletmenin operasyonel bütçesinin büyük bir bölümünü oluşturduğu herhangi bir endüstri veya sektörde de karşımıza çıkacaktır.

repairist_demo_banner5

Fabrika bakımı neden önemlidir?

Cevabı çok basittir, çünkü onsuz bir fabrikayı çalıştıramazsınız. Üretim hedeflerini aşmak ve kaliteli ürünler yapmak istiyorsanız varlıklarınızı korumak çok önemlidir. Ekipman arızaları zamana, çalışma saatlerine ve kaynaklara mal olur. Bunların tümü beklenmedik ve gereksiz kayıplara yol açar. Fabrika bakım ekibinin rolü, arıza süresini önlemektir. Fabrikanın etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için bu arızalar meydana gelmeden önce devreye girmektir.

Üst yönetim, maliyetlerden şikayet etmesine rağmen, fabrika bakım departmanlarını asla kapatmaz çünkü gerekli olduklarını bilirler. Bununla birlikte, ekipmanınızı korumanın, ürünlerinizi satarak elde edebileceğinizden daha pahalıya mal olmadığından emin olmak için kontrolleri uygulamaya koymanız gerekir.

Fabrika bakım yönetiminin rolü nedir?

Fabrika bakım yöneticileri, ekipmanın kendilerini incelemek ve onarmak yerine, insanları ve bakım operasyonlarını yönetmekle daha fazla ilgilenir. Daha büyük bir fabrikada, bakım yöneticisinin yanında çalışan bir bakım planlayıcısı ve süpervizörü olması muhtemeldir. Daha küçük operasyonlarda, bakım yöneticisi genellikle bu rollerin tümünü tek başına omuzlayacaktır.

Bir fabrika bakım müdürünün sorumlulukları şunları içerir:

  • Proaktif bir bakım programı geliştirmek ve uygulamak,
  • Bakım çalışmalarını planlamak ve bakım ekibini koordine etmek,
  • Tüm fabrika bakım işlemlerinin OSHA yönergelerine uyduğundan emin olmak,
  • Yedek parça envanterinin fiyatını tahmin etmek, sipariş etmek ve müzakere etmek,
  • Uzman bakım çalışmaları için taşeronların işe almak,
  • Bakım bütçesini yönetmek.

Fabrika bakım yönetiminin bir diğer önemli parçası da, her zaman maliyetleri azaltacak ve bakım operasyonunuzun etkinliğini artıracak yeni teknoloji ve araçlar arayışında olmaktır.

Fabrika bakımında farklı stratejiler nelerdir?

Genel olarak, fabrika veya endüstriyel ortamda kullanabileceğiniz dört bakım stratejisi vardır. Varlıklarınızın gereksinimlerine ve sahip olduğunuz kaynaklara bakarak, bakım stratejileri karışımı uygulamalısınız.

Önleyici bakım

Planlı önleyici bakım, sorunları ortaya çıkmadan önce önlemek için harekete geçmekle ilgilidir. Daha fazla emek ve kaynak olmasına rağmen, ekipman arızalarıyla ilişkili duruş süresini azaltmaya yardımcı olduğu için uzun vadede reaktif bakımdan daha ucuzdur. Örnek olarak, bir üretici, sorunsuz çalışmasını sağlamak ve bir arızayı önlemek için bir ekipman parçasına her 5.000 saatte bir bakım verebilir.

Arızaya kadar bakım

Öyle görünmeyebilir, ancak ekipmanı bozulana kadar kullanmayı seçmek, varlıklar için yaygın kullanılan bir bakım stratejisidir. Değiştirilmesi pahalı olmayan gereksiz bir ekipmanınız varsa, onu arızalanana kadar kullanmak demektir. Ardından değiştirmek, muhtemelen bakım ve onarımdan daha düşük maliyetli olacaktır.

Şartlara Dayalı Bakım

Duruma dayalı bakım, bir varlığın durumu hakkında size bilgi vermek için ısı sensörlerini, titreşim analizini, akış hızını ve diğer test yöntemlerini kullanır. Bu, bakım görevlerini gerçekleştirmek için uygun zamanı belirlemenize yardımcı olur.

Öngörücü bakım

Tahmine dayalı bakım, duruma dayalı bakımı bir adım öteye taşır. Bir varlık hakkında koşula dayalı veri toplamanın yanı sıra, bir varlığın ne zaman arızalanabileceğini tahmin etmek için bunu sektör bilgileriyle veya kendi geçmiş verilerinizle birleştirirsiniz. Daha sonra buna göre bakım planlayabilirsiniz.

En iyi fabrika bakım yönetimi uygulamaları nelerdir?

Sağlam bir bakım planı, fabrikanızı çalışır durumda tutmanın anahtarıdır. Verimliliği en üst düzeye çıkarmaya, arıza süresini en aza indirmeye, maliyetleri kontrol altına almaya ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmaya yardımcı olur. Aşağıda, çeşitli fabrika türlerinde bakım işleminizi iyileştirmek için izleyebileceğiniz birkaç yönerge bulunmaktadır.

En temel düzeyde, organize olmak iş akışınızı sorunsuz hale getirmenin ve fabrika bakımınızı daha verimli hale getirmenin basit bir yoludur. İyi tanımlanmış çalışma alanları oluşturmak ve her bir üretim sürecinde malzemeleri taşımak için zemin yollarını net bir şekilde tanımlamak gibi adımlar atmak, operatörleriniz ve teknisyenleriniz için hayatı kolaylaştırır. Tüm bakım süreçlerinin yönetimini merkezileştirmek, doğru yönde atılmış bir diğer büyük adımdır.

Bakım süreçlerinizi merkezileştirdikten sonra, en iyi sonuçların alınacağı proaktif bakımı uygulamaya koyma gözetimine sahip olursunuz. En kritik varlıklarınızla başlamalı ve gereksinimlerine göre en uygun bakım stratejisini belirlemelisiniz. Halihazırda bozuk olan şeyleri tamir etmenin çoğu fabrikada yeri vardır. Ancak yalnızca bu stratejiye güvenirseniz bakım faaliyetlerinizi iyileştiremezsiniz.

Artık her varlık için uygun bir bakım stratejiniz olduğundan, iyi tanımlanmış prosedürler oluşturmaya ve bunları ekibinize iletmeye başlarsınız. Önleyici bakım kontrol listeleri ve standart işletim prosedürleri oluşturmak, ekibinizin bakım görevlerini ne zaman yapacağını ve nasıl gerçekleştireceğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Son olarak, iyileştirmelerinizin etkisini ölçmek için adımlar atmanız gerekir. CMMS, bakım hedeflerinizi tanımlamanız için size destek olur. İlerlemenizi izlemenize ve neleri iyi yaptığınızı ve neleri iyileştirebileceğinizi gösteren raporlar oluşturmanıza yardımcı olur. Daha sonra bu verimsizlikleri düzeltmeyi hedeflersiniz.

repairist_demo_banner4

CMMS nasıl yardımcı olur?

Fabrika bakım yönetiminizi dünün araçlarıyla ele almaya çalışmak oldukça verimsiz ve hatta potansiyel olarak tehlikelidir. repairist işte tam bu noktada size yardımcı olur. Kontrolü size vermek için sağlam bir bakım planının tüm yönlerini bir araya getirir.

repairist , tüm resmi görmeniz için varlıklarınız, çalışanlarınız ve parçalarınız dahil olmak üzere fabrika bakım operasyonunuzun her yönünün görünürlüğünü sağlar. Okunması kolay ve özelleştirilebilir panolarla, tek bir yerden işler atayabilir, görevleri planlayabilir ve önceliklendirebilir ve ilerlemeyi takip edebilirsiniz.

repairist mobil bakım uygulaması, iş emirleri oluşturmaktan ve atamaktan devam eden işleri izlemeye kadar her şeyi yapmanıza yardımcı olan başka bir güçlü araçtır. Teknisyenler, şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırmak için bilgileri doğrudan sisteme gerçek zamanlı olarak kaydeder.

Sonraki adımlar

Fabrika Bakımı konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Fabrika Bakımı hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.