Fabrika Bakım Onarım Programı Neden Önemlidir?
Bir fabrikaya sahip olmak ve işletmek, yüksek değerli makinelerden oluşan bir filoyu işletmek ve yönetmektir. Yalnızca ekipman maliyeti değil, aynı zamanda arızalı makineleri onarmanın veya değiştirmenin maliyeti de fazladır. Ayrıca bunun şirket giderlerine yansıması da bir hayli yüksek olacaktır. Fabrika Bakım Onarım Programı ile iş makinalarının bakımı bu yüzden çok önemlidir.
Ağır makine filosuna sahip bir fabrika sahibi veya yöneticisi olduğunuzu düşünelim. Yatırımlarınızı ve şirketinizin kârlılığını koruyabilmeniz için etkili bir periyodik bakım programı oluşturmaya yönelik bilgiler vereceğiz.
Rutin bakım
Rutin ekipman bakımı, her makinede planlı ve sürekli olarak yapılır. Bu bakım görevleri, genellikle makine operatörleri tarafından yürütülür. Ayrıca çok özel beceriler gerektirmeyen basit servis işleridir.
Rutin bakım şunları içerebilir:
- Yağlama makineleri
- Yağ değişimleri veya filtre değişimleri
- Güvenlik denetimleri
- Bozulan parçaların değiştirilmesi
- Lastik muayeneleri
- Basınç testleri
- Şanzıman yağı seviyelerinin kontrol edilmesi
- Motor soğutma suyu seviyelerinin kontrol edilmesi
- Park freninin kontrol edilmesi
Önleyici Bakım
Önleyici bakım, büyük bir resim yaklaşımıyla rutin bakımdan biraz daha sağlamdır. Servis teknisyenleri, beklenmeyen arızaları önlemek için ekipman hala çalışırken bakım yaparak yapım aşamasındaki sorunları ararlar.
Önleyici bakım, zamana dayalı (programlı denetimler) veya kullanıma dayalı (her 10.000 km’de bir) olur. Sizin de anlayabileceğiniz gibi, önleyici bakım rutin bakımdan daha maliyetlidir. Hangi ekipmanın rutin olarak bakımının yapılacağını ve hangilerinin önleyici bakımdan fayda sağlayabileceğini seçmek önemlidir.
Fabrika ekipmanlarınız ticari faaliyetler için kritik öneme sahiptir. Uzun süre veya kullanımla arızalanma olasılığı artıyorsa, onlar için bir önleyici bakım programı düşünmelisiniz.
Fabrika Bakım Onarım neden önemlidir?
Önleyici bakım, yalnızca beklenmedik ekipman arızalarını önlemek için değil, aşağıdaki nedenlerle de hayati önem taşır.
1. Maliyet tasarrufu
Maliyetleri düşürmek, genellikle çoğu inşaat şirketi için iş hedefleri listesinin başında yer alır. Yapılan bir araştırmaya göre, önleyici bakım prosedürleri, ağır makine onarım maliyetlerini %25’e kadar azaltır. Bunu dolar miktarlarına deneyerek hesaplayalım. Ortalama bir bakımla, 80.000$’lık bir damperli kamyon, 5000 saatlik çalışma içinde 24.000$’a mal olur. Uygun önleyici bakım ile, bu onarım maliyetleri 18.000 $’a düşer. Bu da 6.000 $’lık büyük bir tasarruf anlamına gelir.
2. Tahmin edilen giderler
Makinelerin gerekenden uzun süre çalışması, daha az arıza, onarım maliyeti ve duruş süresi anlamına gelir. Bu da şirketin gelir kaybına neden olur.
Bakımı iyi yapılmayan makinelerin bileşik arızalara neden olduğu da bilinmektedir. Küçük bir sorun diğerine yol açar ve başka bir sorun, siz farkına bile varmadan büyür. Ekipmanın kullanım ömrü boyunca bakımı iyi yapılmışsa, yüksek yeniden satış veya takas değerine sahip olur. Ayrıca kullanım ömrünün sonunda bile size para kazandıracaktır.
3. Ekipmanın ömrünü uzatın
Bu, ağır ekipmanlarınıza önleyici bakım yaptırmanız için en önemli sebeplerden biridir. Bakımı düzgün yapılan ekipman daha uzun süre dayanır. Nadiren bakımı yapılan ekipmandan daha iyi çalışır. Önleyici bakım, ekipmanın kullanım ömrünü uzatarak sizi değiştirme veya elden çıkarma zahmetinden ve maliyetlerinden kurtarır.
4. Güvenlik
Bakımı iyi yapılan ekipman aynı zamanda bakımı yetersiz olan ekipmandan daha güvenilirdir. Bir işletme sahibi olarak isteyeceğiniz son şey, ani bir makine arızasıdır. Bu, yalnızca operatör için değil, yakınlardaki herkes için ciddi bir sorundur. Hatta diğer ekipmanlara zarar veren büyük bir çevresel tehlikedir. Ani arıza sadece çalışanlarınızın sağlığı için değil, aynı zamanda ekipmanlarınız için de maliyetli bir sonuçtur.
5. Gelişmiş verimlilik
Bu, hem iş hem de hizmet açısından verimliliği ifade eder. Ağır ekipman arızalandığında, onarım için hizmetten çekmekten başka çare yoktur. Bu, ücretli bir makine operatörünün ekipman atölyedeyken beklediği veya küçük görevler verildiği anlamına gelir. Bunun da ötesinde, makine iş operasyonları için kritik öneme sahiptir. Diğer makineleri destekliyorsa, operasyonlar programın gerisinde kalabileceğinden, makinenin kapalı kalma süresi şirket verimliliğini etkiler.
Etkili Bir Fabrika Bakım Onarım Programı Nasıl Hazırlanır?
Yukarıdaki avantajlardan yararlanmak için bir Fabrika Bakım Onarım Programı oluşturmak gerekir.
Rutin bir önleyici bakım programı oluşturmak zor değildir. Aslında aşılması gereken en büyük engel, çalışanların buna bağlı kalmasını sağlamaktır. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, örnek olarak liderlik etmektir. Ekip, bir şirketin bakım yönetim sistemini ciddiye aldığını fark ettiğinde, doğal olarak aynı şeyi yapacaktır.
1. Fabrika Bakım Onarım Programı neleri kapsayacağını belirleyin
Etkili bir bakım programının üç ana bileşeni vardır.
- Her makinenin gerektirdiği tüm rutin ve önleyici bakımın listelenmesi.
- Denetimlerin atanması. Bu, fabrikadaki ağır makinelere ve her servis teknisyeninin deneyimine bağlı olacaktır.
- Aşınan parçaların değiştirilmesi ve gelecekteki arızaları önlemek için gereken ayarlamaları yapılması.
2. Programı yürütmekten kimin sorumlu olacağını belirleyin
Şirkete bağlı olarak bu kişi şirket sahibi, filo yöneticisi, baş teknisyen veya benzeri kişi olacaktır. Liderlik konumunda olan ve idari görevleri de üstlenebilen biri uygundur.
3. Bir ekipman bakım programı oluşturun
Etkili bir inşaat ekipmanı bakım programının bir parçası, düzenli bir bakım programına bağlı kalmaktır. Bakım aralıklarına aşağıdaki gibi çeşitli şekillerde karar verilmelidir:
- Makine çalışma saatlerine göre (her 5.000 saatte bir)
- Süre (dört haftada bir)
- Katedilen mesafe (her 10.000 km’de bir)
- Yerel iklim endişelerine göre (yağmur mevsimi, nem, kar, sıcaklık dalgalanmaları)
Doğru fabrika bakım programını seçmek, belirli makine ve ekipman üreticisi yönergelerine bağlı olacaktır. Bakım programlarına bağlı kalmak, teknisyenlerin görevlerini önceden tahmin etmelerine ve işlerini planlamalarına olanak tanır.
4. Bakım kayıtlarını tutun
Ayrıntılı kayıtların tutulması, Fabrika Bakım Onarım Programı yönetiminin önemli bir bileşenidir. Sağlam bir bakım planı, her makinenin hizmet geçmişi için veri tutulmadığı sürece boşunadır. Periyodik bakım, organize bir şekilde basılı bir deftere ya da elektronik tablo olarak kaydedilmelidir. Bu belgede tarih, servis türü, düzensizlikler, değiştirilen parçalar ve sonraki servisin ayrıntıları yer almalıdır.
Bu ayrıntılı kayıtları tutmak, tüm makinelerinizde gerçekleştirilen tüm servisleri takip etmenize yardımcı olur. Size ekipmanın geçmişine dair net bir resim sunacak ve hangi makinelerin en çok veya en az Yatırım Getirisi sağladığını belirlemek için modeller çizmenize yardımcı olacaktır.
Bir makine bozulursa ve bir garanti talebinde bulunmanız gerekirse, belgeler de önemlidir. Örneğin, ekipman üreticisi ekipmanın ihmal edildiğini söylerse, bu kayıtlar düzenli servisin açık kanıtı olarak kullanılır.
5. Bir ekipman bakım kontrol listesi oluşturun
Elinizde bir ekipman bakım kontrol listesine sahip olmak, kontrol edilmeyen hiçbir makine kalmamasını sağlar. Önleyici bakım programına öncülük etmekten sorumlu olanları sorumlu tutmanıza yardımcı olur.
6. Operatörlerinizi ve teknisyenlerinizi dahil edin
Her gün yerde ekipmanla çalışan kişiler olduklarından, ekipman operatörlerinizin tavsiyeleri ve görüşleri paha biçilmezdir. Her gün aynı ekipmanla çalışan operatörleriniz o ekipman için tecrübe edinir.
Bilgi ve deneyimlerinden yararlanın ve tespit ettikleri olası sorunları üst yönetimin dikkatine sunun. Proaktif kararlar almaları ve tamamen makine arızalarına dönüşmeden önce bunlarla ilgilenmeleri için onları güçlendirin. Bir makine operatörü rutin bakım kontrollerini gerçekleştirme konusunda uzmanlığa sahiptir. Ne arayacaklarını en iyi onlar bileceklerinden, sorunlar ortaya çıktığında yapacaklarını bilirler. Bu sebeple işi yapma sorumluluğunu onlara verin. Beklenmeyen arızaları önlemek için teknisyenlerinizin bir ekip olarak birlikte çalışmasına izin verin.
7. Ekipman arızasına neyin sebep olduğunu bilin
Bakım programlarını organize etmek ve kontrol listeleri oluşturmak bazı idari bilgiler gerekir. Kendini işine adamış mekanik bakım programı yöneticileri ekipmanlarını ve makinelerini neyin çalıştırdığını da bilmelidir. Ekipman arıza türlerini bilmek, başarılı bir bakım programı yürütmenin kilit bir bileşenidir. Böylece ekibinize ekipman sorunlarını belirleme ve çözme konusunda da yardımcı olursunuz.
Acil bakım arızaları
Bu, ağır ekipmanın aniden ve beklenmedik bir şekilde bozulduğu zamandır. Ayrıca her türlü ekipman arızasının en zarar vericisidir. Genellikle bunun için bir acil durum planı yoktur ve ekipman tamir edilene kadar hizmetten çekilmelidir. Mekanik ücretleri ve parça siparişi gibi beklenmedik masraflar ortaya çıkarır. Bu nedenle ani arıza onarımları genellikle tüm arıza türleri içinde en maliyetli olanıdır. Bu arızalar genellikle bir bileşenin aşınması nedeniyle meydana gelir ve tesis yönetimi yazılımı ile önlenmelidir.
Aralıklı arıza
Bu, tam bir arıza değil, deneyimsiz operatörlerin fark etmeyebileceği ara sıra ortaya çıkan sorunlardır. Genellikle bu, sıçratma veya geçici durma olarak kendini gösterir. Operatör deneyimliyse, aralıklı arızayı fark edecek ve sorunu düzeltmek için adımlar atacaktır. Aksi takdirde, ihmal edilirse, aralıklı arızalar sonunda büyük arızalara yol açar. Aralıklı arıza, periyodik bakım programı ile önlenir.
Kademeli arıza
Kademeli arıza zamanla meydana gelir ve genellikle düzenli ekipman aşınması ve yıpranmasından kaynaklanır. İyi haber şu ki, kademeli arızalar yavaş başlar ve düzeltici bakımla kolayca giderilir. İhmal edilirse, kademeli arıza sonunda aralıklı arızaya yol açar.
Üç tip arızaya ek olarak, uygun bakım planları ile tanımlanabilen ve önleyici olan inşaat ekipmanı arızasının birkaç temel nedeni de vardır.
Termal kaynaklı arıza
Bu inşaat ekipmanı arızası, aşırı sıcak veya aşırı soğuk gibi sıcaklık değişimlerinden kaynaklanır. Her ikisi de ekipmanın sınırlarını zorlar ve ani bir stres arızasına neden olur. Termal kaynaklı arızalar, ekipmanın sıcaklık sınırlarının bilinmesi ve sıcaklıktaki değişikliklere hazırlık yapılmasıyla önlenebilir.
Mekanik kaynaklı arıza
Mekanik kaynaklı arıza, bir bileşen bozulduğunda veya arızalandığında inşaat ekipmanının başına gelen arızadır. Genellikle yağlama eksikliği, ekipmanın kötüye kullanılması, aşırı zorlama veya çarpışmalardan kaynaklanır. Mekanik kaynaklı arızalar, CMMS yazılımı ile takip edilerek önlenir. Ayrıca parçaların yağlanması, bağlantı elemanlarının sıkılması ve hareketli parçaların uygun şekilde hizalanması sağlanarak da engellenir.
Düzensiz arıza
Bu, tahmin edilmesi ve önlenmesi en zor olan arızadır ve eşitli koşullar altında aniden gerçekleşir. Kısa devre veya ani aşırı yüklenmeler gibi çeşitli nedenlerle inşaat ekipmanında düzensiz arızalar meydana gelir. Düzensiz başarısızlıklarla ilgili zorluk, beklenmedik oldukları için onları önlemenin zor olmasıdır. Ne olursa olsun, düzensiz arızalar her zaman rapor edilmelidir. İleride ek sorunlardan kaçınmak için teknisyenler tarafından derhal ele alınmalıdır.
8. Çalışanları eğitin
Operatör eğitimi, etkili bir ekipman bakım programının hayati bir bileşenidir. İyi eğitimli operatörler, yalnızca ekipmanın aşınmasını azaltmak için makineyi nasıl düzgün kullanacaklarını bilmekle kalmaz, aynı zamanda bir makine çalışır durumdaysa veya rutin veya önleyici bakım gerektiriyorsa olası hasar belirtilerini nasıl tespit edeceklerini de bilirler. Eğitim operatörleri ilk başta zaman ve kaynak yatırımı olsa da, varlıklarınızı korumak için gereklidir. Eğitim, operasyon öncesi ve sonrası bakım görevleri de dahil olmak üzere sistemlerin ve kontrollerin gösterilmesinin yanı sıra sözlü talimatı da içermelidir. Operatörlere bir kontrol listesi sağlamak, hiçbir servis görevinin kaçırılmadığından emin olmak için iyi bir fikirdir.
9. Orijinal üretici kılavuzlarını inceleyin
Ekipmanını tümüyle ve kapsamlı bilmek, iyi bir rutin ve önleyici bakım programının anahtarıdır. Ekipman üreticileri, firmalar için bakım ipuçları ve önerilen bakım programları içeren ayrıntılı kılavuzlar sağlar. Gerekli özeni gösterin ve bir fabrika bakım programı oluştururken bu kılavuzları gözden geçirdiğinizden emin olun.
10. Bakım hizmeti sağlayıcıları kullanın
Çalışma saatleri, kat edilen mesafe ve diğer ekipman verileri gibi şeyleri manuel olarak izlemek zordur. Tam burada repairist gibi bakım yönetimi yazılımı devreye giriyor. İnşaat şirketlerinin araçlarının çalışma saatlerini, kat edilen kilometreleri ve sürücü davranışını kolayca yöneterek ekipman bakımını herhangi bir yazılım yüklemeye gerek kalmadan daha iyi yönetmelerini sağlar. Tüm bilgiler bulutta depolanır ve kağıt kullanılmaz, böylece kullanıcılar verilere kolayca erişebilir.
Ağır makine yatırımlarınızı koruyun
Fabrika Bakım Onarım Programı, makinelerinizin kullanım ömrünün uzamasında önemli bir rol oynar. Bu stratejilerle, ekipmanınıza yapılan onarım miktarını azaltabileceğiniz gibi, ekipmanınızı daha uzun süre en iyi durumda tutabilirsiniz.
Sonraki adımlar
Fabrika Bakım Onarım Programı hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?
repairist, size yardımcı olmak için burada. Fabrika Bakım Onarım Programı hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz. Aybit Teknoloji