İnternet üzerinde “güvenilirliği” araştırdığınızda bunun “Bir bileşenin veya sistemin belirtilen çalışma koşulları altında kullanıldığında, belirli bir süre için gerekli bir işlevi yerine getirme olasılığı” olduğunu öğrenirsiniz. Peki bakımda güvenilirlik nedir? ne anlama geliyor ve daha da önemlisi, sizin ve bakım ekibiniz için ne anlam taşıyor?
Güvenilirlik nedir?
Güvenilirliğin popüler bir tanımı olmasına rağmen, bu tanımı parçalara ayırarak her bölüme daha yakından bakabiliriz.
Bir bileşenin veya tüm sistemin olma olasılığı
Güvenilirlik, varlık ve ekipman performansının bir ölçümüdür. Ayrıca, bu varlıkların ve ekipman parçalarının içindeki belirli parçaların performansını ölçmek için de kullanabilirsiniz. Böylece, örneğin, tüm arabanın veya sadece cam yıkama sıvısı için pompayı çalıştıran motorun güvenilirliğini ölçebilirsiniz.
Güvenilirlik olasılıkla bağlantılıdır, bu da “Şanslar nedir?” Sorusuna yanıt vermenin bir yolu olduğu anlamına gelir.
Gerekli bir işlevi yerine getirme
En temel düzeyde, burada sadece istediğimiz şekilde çalışan varlık veya ekipmandan bahsediyoruz. Burada hem tam hem de kısmi hatalardan söz ediyoruz..
Tam arıza, arabanızın patlak bir lastikle yolun kenarında durmasıdır. Kısmi arıza, motor zamanlamasının kapalı olması ve performansı etkilemesidir.
Belirli bir süre için
Güvenilirliği hesaplarken, zamanı da hesaba katmamız gerekir. Aslında zaman, güvenilirliğin büyük bir parçasıdır. Güvenilirlik hakkında düşünmenin bir yolu, bir varlığın başarısız olmadan önce ne kadar süre çalışacağına güvenebileceğinizdir.
Ve güvenilirliği hesaplamak için temel bir formül, çalışma saatlerinin arıza sayısına bölünmesidir. Bu tanıdık geliyorsa, bunun nedeni arızalar arasındaki ortalama sürenin (MTBF) temel formülü olmasıdır .
Zaman içinde bir şeyin güvenilirliğine bakıyorsak, formül daha karmaşık hale gelir, ancak zaman hala bunun büyük bir parçasıdır.
Belirtilen çalışma koşulları altında kullanıldığında
Araba örneğimize geri dönelim. Bir ay boyunca haftada beş gün işe gidip gelirseniz arabanız ne kadar güvenilirdir? Peki ya aynı rotayı aynı zamanda, ama şimdiki hızın on katı hızla sürerseniz?
İlk hesapladığınız güvenilirlik artık geçerli olmayacaktır. Koşulların değiştirir değiştirmez, geri dönüp güvenilirliğinizi yeniden hesaplama yapmanız gerekir.
Ön büro, varlıkları daha uzun süre ve daha sıkı çalıştırarak yatırım getirisini artırmaya karar verirse, bu bakım departmanınız için büyük bir sorun olabilir. Dolayısıyla, günde yalnızca bin kez döngüye giren bu güvenilir pompa, ön büro üretim programına ikinci bir vardiya ekledikten sonra günde iki bin döngüye itildiğinde çok daha sık arıza yapmaya başlayacaktır.
Hala aynı güvenilirlik düzeyiyle çalışır durumda tutabilir misiniz? Tabii ki, ancak önce, tüm incelemeleriniz ve görevleriniz için frekanslar da dahil olmak üzere, o varlık için yürüttüğünüz bakım programını yeniden düzenlemeniz gerekir.
Güvenilirlik ve kullanılabilirlik arasındaki fark nedir?
Bu muhtemelen daha yaygın bir sorudur, ancak “Bakımda Güvenilirlik Nedir?” sorusundan sonra “Güvenilirlik ve kullanılabilirlik arasındaki bağlantı nedir?” diye sormak daha yararlı olacaktır.
Bağlantı, kullanılabilirliğin güvenilirliğin bir işlevi olması ve ikisinin doğrudan bir ilişkisi olduğunu gösterir. Bunun anlamı, güvenilirlik, kullanılabilirliği hesaplamak için kullandığınız formülün bir parçası olabileceğinden, güvenilirliğiniz ne kadar iyiyse, kullanılabilirliğiniz o kadar iyi olur. Bu doğrudan ilişki, güvenilirliği artırdığınızda kullanılabilirliği de artırdığınız anlamına gelir. Aslında güvenilirliği şeker, kullanılabilirliği bir bardak su olarak düşünebilirsiniz. Ne kadar fazla güvenilirlik eklerseniz, kullanılabilirliğiniz o kadar tatlı olur.
İkisi arasındaki ilişki budur. Ancak orijinal ve daha yaygın soruya geri dönersek, farklar nelerdir? Güvenilirlik gibi, kullanılabilirlik de olasılık ile ilgilidir. “Şans nedir?” sorusuna cevap vermenin bir yolu budur. Kullanılabilirlik, ihtiyacınız olduğunda bir varlığın veya ekipmanın mevcut olma olasılığıdır. Böylece, fiili çalışma süresini alır ve planlanan çalışma süresine bölersiniz. Ardından, bu sonucu alın ve yüzde olarak uygunluk durumunuzu elde etmek için 100 ile çarpın.
Birisi bir varlığı 100 saat çalışacak şekilde planladı. 100 saatin sonunda, varlığın 89 saat boyunca çalıştığını gördünüz. Seksen dokuz bölü yüz, 0.89’dur ve 100 ile çarpımı %89’dur. Mükemmel bir dünyada, her 100 saatlik programlanmış süre için 100 saatlik çalışma süresi görürsünüz. Ancak gerçek dünyada, ulaşılabilir bir hedef olarak %90’a hedef alırsınız.
Çalışma sürenizi belirlemeye çalışırken, hem planlanmış hem de planlanmamış kapalı kalma süresini çıkarmayı unutmayın. Bir varlık bir üretim çalışmasının yarısında arızalanırsa ve bakım teknisyenlerinin onu tekrar çevrimiçi duruma getirmeleri bir saat sürerse, bu durum kullanılabilirlik yüzdesini düşürür. Ancak, önleyici bakım programının bir parçası olarak bir dizi inceleme ve bakım görevi planladığınız için aynı varlık bir saat boyunca çevrimdışı olduğunda, kullanılabilirlik yüzdesi üzerindeki etkisi aynıdır.
İyi haber şu ki, kullanılabilirliği artırmak için artık iki yolunuz var. Birincisi, önleyici bakım denetimlerini ve görevlerini, üretimi kesintiye uğratmayacak şekilde planlamaktır . Bunun yerine, varlığın çevrimdışı olarak ayarlandığını bildiğiniz zamanlar için PM’ler planlayabilirsiniz.
Bakım güvenilirliğini nasıl artırabilirsiniz?
Halihazırda bir CMMS’niz ve kurabileceğiniz, planlayabileceğiniz ve güvenilir verilerle takip edebileceğiniz PM’lerle dolu sağlam bir önleyici bakım programınız varsa, güvenilirlik merkezli bakıma (RCM) bakmanın zamanı gelmiş olabilir . Burada, ayrıntılı arıza modu analizi yapar ve ardından çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için her bir varlığı dört ana bakım stratejisinden biriyle eşleştirmek için bu bilgileri kullanırsınız. Bazı durumlarda, yüksek teknolojili sensörler ve karmaşık algoritmalar içeren duruma dayalı bakım uygulamanız gerektiğini görebilirsiniz.
Ancak yine de, karalanmış not yığınları veya karışık elektronik tablo e-posta ekleri içeren iş emirlerini yönetmeye çalışıyorsanız, ilk adımınız bir CMMS uygulamak olmalıdır . Modern çözümlerle verileriniz bulutta tutulur, bu nedenle güvenli, emniyetli ve İnternet’e bağlı herhangi bir cihazdan her zaman erişilebilir. Bakım ekibindeki herkes aynı verilerden çalıştığı için her şey güncel durumda bulunur.
Doğru CMMS çözümüyle, önleyici bakım iş emirlerini ayarlamak, planlamak, atamak ve izlemek artık çok daha kolay. Şablonları kullanarak, yalnızca birkaç tıklamayla ayrıntılı talimatlar ve kontrol listeleri ekleyebilirsiniz. Takvim panosundan yeni PM’ler planlar veya mevcut PM’leri sürükle ve bırak yöntemiyle yeniden planlarsınız. Yüzer ve sabit veya zaman ve sayaç tabanlı olanlar da dahil olmak üzere çeşitli PM türleri seçeneğiniz bile vardır.
Bakım eğrisinin önüne geçtiğinizde, küçük sorunları büyük sorunlara dönüşmelerine fırsat vermeden bulup düzeltebilirsiniz. Artık işinizin çoğu incelemeler ve küçük ayarlamalar olduğundan, her şey daha az zaman alır. Kesinti süresi azalır, çalışma süresi artar. Sonuç olarak, varlıklarınızın genel güvenilirliğini artırabilirsiniz.
Güvenilirliğin hızlı özeti
Güvenilirlik, “Belirtilen çalışma koşulları altında kullanıldığında belirli bir süre boyunca bir bileşenin veya sistemin gerekli bir işlevi yerine getirme olasılığıdır”, yani belirli bir ortamda ihtiyacınız olduğu sürece bir şeyin ihtiyacınız olanı yapma olasılığıdır. Örneğin, arabanızın kışın saatte ortalama 50 mil hızla A Noktasından B Noktasına gitme şansıdır. Güvenilirlik, bir varlığın ihtiyaç duyduğunuzda çevrimiçi olma şansı olan kullanılabilirlikle ilgilidir ancak bundan farklıdır. Güvenilirliği nasıl artıracağınız, mevcut bakım programınıza bağlıdır. Hâlâ kağıt ve elektronik tablolarla mücadele ediyorsanız, modern bir CMMS çözümü uygulayarak ve önleyici bakıma geçiş yaparak güvenilirliği artırabilirsiniz .
Sonraki adımlar
Bakımda Güvenilirlik Nedir konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?
Repairist, size yardımcı olmak için burada. Bakımda Güvenilirlik Nedir? hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, Repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.