Ekipman Yedekliliği Nedir?
Ekipman arızaları, özellikle yüksek ekipman çalışma süresi ve güvenilirliğine dayanan iş süreçlerindeki aksamaların nedenlerinden biridir. Bu kesintiler için olası bir çözüm, ekipman fazlalığıdır. Ekipman yedekliliğinin temellerini tartışırken bize katılın. Yedekli ekipman kurmanın ve kullanmanın artıları ve eksilerinin neler olduğunu görmek için örnekleri gözden geçirelim.
Ekipman yedekliliği, bir ekipman parçası arızalandığında bile sistemin kesintisiz çalışmasına yardımcı olan bir güvenilirlik tekniğidir. Aynı anda çalışan ve yükü paylaşan iki özdeş makine düşünün. Her iki makine de muadillerinin arızalanması durumunda tüm yükü devralmaya hazırdır. Bu işlem, biri aniden çalışmayı bıraksa bile operasyonda gözle görülür bir kesinti olmamasını sağlar.
Ekipman yedekliliği, birçok endüstride, özellikle yüksek kullanılabilirlik ve güvenilirlik gereksinimlerine sahip endüstrilerde kullanılır:
İmalat Örneği
Soğutma sistemlerinde bir tanesi yeterli olacak şekilde aynı özelliklere sahip iki kompresör aynı anda çalıştırılır. Bu, en az bir kompresörün her zaman çalışır durumda olmasını sağlar. Kompresörler yükü paylaştığı için kullanım ömürleri de uzar.
IT Örneği
Bilgi işlem mimarisinde aynı veriler birden fazla yerde depolanır. Konumlardan biri çevrimdışı olduğunda, veriler diğer konumdan kullanılabilir olacaktır. Veriler, konumlar arasında sürekli olarak senkronize edilir. Bu coğrafi sistem fazlalığı, verilerin günün her saatinde erişilebilir olmasını sağlar. BT uygulamaları ve diğer kaynaklar, yalnızca veriler için değil, artıklık için farklı konumlarda çoğaltılır.
Otomotiv Örneği
Arabalar ve diğer birçok otomobil için arka lamba tertibatında iki takım fren lambası bulunur. Bir fren lambası, diğer sürücüleri otomobilin yavaşlayacağını bildirmek için yeterlidir. Ancak, en az bir fren lambasının diğeri arızalandığında çalışmasını sağlamak için iki set vardır.
Havayolu Örneği
Çift motorlu uçakların yedek motorları vardır. Motorlardan birinin arızalanması durumunda diğeri, uçağı en yakın havaalanına güvenli bir şekilde indirecek kadar güçlüdür.
‘Tamamen Gereksiz’ Ne Anlama Geliyor?
Ekipman veya sistem tamamen replikasyon yapıldığında ve her ikisi paralel olarak çalıştığında sistemin tamamen yedekli olduğunu söyleyebiliriz.
Bir Güç Kaynağı Ünitesi kullanılarak sağlanması gereken 2000 W elektrik gücü gerektiren bir endüstriyel uygulama düşünün. Her ikisi de 2000 W güç kapasitesine sahip iki PSU kullanır. Ve her biri 1000 W sağlar – sistem tamamen yedeklidir.
Ana ünite ve yedek ünite her yönden aynıdır. Her ikisi de işlevsel olduğunda yükü eşit olarak paylaşır. PSU’lardan biri arızalandığında, diğeri 2000 W’lık tam gereksinimi karşılayabilecektir.
Hatta bazı sistemler ekstra güvenli olması için üçlü modüler yedeklilik veya dörtlü modüler yedeklilik çalıştırabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, sisteminizin maliyetini üçe veya dörde katladığı için bu çok nadirdir.
Bekleme, Yedekleme ve Yedek Ekipman Arasındaki Fark
Bekleme, yedekleme ve artıklık kulağa benzer gelir ancak bunun bir nedeni var. Üçü de sistem güvenilirliğini artırmanın yollarıdır. Her üç modda da ekipman arızasından sonra devralmak için ekstra ekipman birimleri mevcuttur.
Farklılıklar operasyonel konfigürasyonlarında bulunur:
- Yedek ekipman, ana görev ekipmanı ile birlikte çalışır durumda. Yükü paylaşırlar ve biri arızalandığında diğeri tüm yükü devralır.
- Yedek ekipman da arızalandığı anda ana ekipmanın operasyonlarını devralmaya hazırdır. Ancak, ana ekipmanın yanında operasyonel değildir. Yedek ekipman, ana ekipman arıza yaptığında devreye girer.
- Yedekleme ekipmanı, yedekli veya yedek ekipman olarak hazır değildir. Ana ekipman arızalandığında, yedek ekipmanın devreye alınması gerekir (deponuzda yedek olarak durur). Bakım ekibinin çok hızlı yanıt vermesine rağmen, bu durum kısa bir gecikmeye neden olacaktır.
Yedek Ekipman Satın Almalı ve Kurmalı mısınız?
Çoğu uygulamada, arızası bir güvenlik tehlikesine veya önemli kar kayıplarına yol açabilen ekipmanlar vardır. Ve genellikle her ikisine de neden olan kritik ekipmanı desteklemek için ekipman yedekliliği kullanılır.
Ekipman yedekliliğini ne zaman seçeceğinizi belirlerken akılda tutulması gereken bazı faktörler şunlardır:
- Çalışma Süresi: İstenen çalışma süresi, bir sistemde gereken artıklık düzeyini belirlemede önemli bir faktördür. Sistemin %100 çalışma süresine sahip olması gerekiyorsa, tamamen yedekli olması gerekir.
- Kritik ekipman: Bir operasyondaki tüm ekipman kritik değildir ve bu nedenle aynısını yapması gerekmez. Kritik ekipman yedekliliğe ihtiyaç duyarken, yardımcı ekipman onsuz çalışabilir. Bu, fazlalık gerektiren ekipman sayısını azaltacak, karmaşıklığı ve maliyeti azaltacaktır.
- Arıza oranı: Her bir ekipmanın arıza oranı da önemli bir faktördür. Arıza oranları yüksek olan ekipman yedeklilikten yararlanabilir.
- Maliyet: Ekipman fazlalığı maliyetli bir iştir ve elde ettiğiniz avantajlar her zaman yatırıma değmez.
Son madde işaretinin de ima ettiği gibi, güvenlik hususları olmadığında, kararınız ekonomik faktörlere bağlı olacaktır.
Çok Her Zaman Daha İyi Değildir
Ekipman yedekliliği, sistem güvenilirliğini ve esnekliğini artırmanın kanıtlanmış bir yoludur. Ancak hem sermaye harcaması hem de artan devam eden bakım maliyetleri açısından bir maliyeti vardır.
Yedek ekipman kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın, fiziksel varlıklarınızı proaktif olarak korumanın bir yoluna ihtiyacınız olacaktır. Bakım kaynaklarınız ve programlarınız hakkında bilgi sahibi olmanın en kolay yolu, repairist gibi mobil öncelikli bir bakım yazılımı uygulamaktır.
Sonraki adımlar
Ekipman Yedekliliği hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?
repairist, size yardımcı olmak için burada. CMMS hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.