İnşaat ekipmanına sahip olmak ve işletmek pahalı bir yatırımdır. Küçük bir inşaat şirketi bile ekipmana bağlı yüzbinlerce dolara sahip olabilir. Büyük bir operasyon, İnşaat Ekipmanları Bakımı için milyonlarca yatırım yapılmasını sağlar. Makine satın alma ve çalıştırma maliyetinin yanı sıra, rutin ve önleyici ağır ekipman bakımını gerçekleştirme maliyeti de vardır. Göz ardı edilemeyecek bir yatırımdır.
Akıllı inşaat şirketi sahipleri, ekipmanlarını korumanın ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Ekipman bakım programlarına ne koyduklarını tamamen geri ödediklerini biliyorlar. Bakım yatırımlarının geri dönüşü çok büyüktür ve bu, şirket büyüklüğünden bağımsız olarak önemlidir.
İş makineleri bakımının öneminin pek çok nedeni vardır. İnşaat ekipmanlarının bakımıyla ilgili birçok tavsiye de mevcuttur. Başlıca ipuçlarımız, önleyici bir bakım programı uygulamak ve ekipman arızasının nedenlerini bilmektir.
Önleyici Bakım Yapılması Neden Önemli?
Her şeyden önce, iki tür iş makinesi bakımı vardır. İnşaat şirketleri planlı bakım ve önleyici bakım uygulamaktadır. İki bakım türü el ele gider, ancak belirgin bir fark vardır. Her bir bakım türü şunları içerir:
- Planlı Bakım : Bu tür, tüm inşaat ekipmanlarının sabit bir programa göre gerçekleştirdiği düzenli bakımları ifade eder. Olağan bakım görevleri, yağ ve filtre değişimlerinin yanı sıra yağlama, sıvı seviyelerinin kontrol edilmesi ve basınçların test edilmesidir. Rutin bakım aynı zamanda üreticinin kullanım kılavuzunda belirtilen prosedürleri de içerir. Bu, sıvı veya arıza analizini içerebilir.
- Önleyici Bakım : Rutin bakım çalışmalarının dışında, ekipman önleyici bakım daha geniş bir kapsam alır. İnşaat ekipmanı önleyici bakım, yapım aşamasındaki sorunları arar. Daha sonra tamirciler veya servis teknisyenleri olası makine arızasını durdurmak veya önlemek için adımlar atar. Bir şeyler ciddi şekilde ters gitmeden önce önleyici tedbirler alırlar.
Önleyici bakımın önemi göz ardı edilemez. Herkes bir zerre önlemin bir kilo tedaviye bedel olduğuna dair bir söze aşinadır. İnşaat dünyasında daha iyi ifade etmek gerekirse, bir dolarlık bir tedavi, bir kuruşluk önlemeden gelir. İnşaat ekipmanlarında önleyici bakım gerçekleştirmenin bu kadar önemli olmasının başlıca nedenleri şunlardır:
- Uzun Ömür : İş makineleri ve iş makineleri üzerinde rutin ve önleyici bakım yapılması onların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Düzgün bir şekilde bakımı yapılan makinelerin ve çeşitli inşaat ekipmanı parçalarının, bakımsız olanlardan daha uzun ömürlü olduğuna dair kesinlikle hiçbir tartışma yoktur. Düzenli olarak bakım yapılan makineler ömürlerini uzatır ve bu da kullanılabilirliklerini uzatır. Sorunların önlenmesi, ekipmanın ihtiyaç duyulduğunda her zaman kullanılabilir olmasını sağlar.
- Kullanılabilirlik : Aniden bozulan herhangi bir inşaat ekipmanı servis için kullanılamaz. Bu, onları yalnızca mevcut olmamaları nedeniyle kârsız kılmakla kalmaz, aynı zamanda hizmetten çekilmelerini ve beklenmedik onarımlar yapmalarını da pahalı hale getirir. Çoğu zaman, ekipman operatörü, makineleri çalışmaya müsait olmadığında boşta oturur. Bu, insan ve ekipman arıza sürelerinde bileşik masraflara neden olur.
Diğer Maddeler
- Masraflar : İnşaat ekipmanlarının aniden arızalanması ve arızalanması plansız harcamalara neden olur. Genellikle beklenmeyen arızalar, onarımı ucuz olmayan ciddi sorunlardır. Bakımı iyi yapılmayan ekipman, bileşik arızalara neden olmasıyla ünlüdür. İşte burada bir sorun başka bir sorunu doğurur. Bileşik sorunlar pahalı sorunlardır ve dikkatli bakımla kolayca önlenebilir. Ayrıca işçilerde zayıf güven yaratırlar.
- Güven : Üretken olmak için inşaat ekipmanı operatörlerinin makinelerinin performansına güvenmeleri gerekir. Hiçbir işçi bakımı kötü yapılmış ekipmanı kullanmaktan hoşlanmaz. Çalışanların, makinelerinin güvenilir olduğunu bildiklerinde performansı ve çıktıyı artırması insan doğasıdır. Kendine güvenen çalışanlar aynı zamanda dikkatli çalışanlardır. Potansiyel sorun belirtilerine dikkat ederler ve sorunları gereksiz harcamalara dönüşmeden önce bildirirler. Kendine güvenen çalışanlar aynı zamanda daha güvenli operatörlerdir. Önleyici bakım programının bir parçası olan ekipmandan kaynaklanan güvenliği takdir ederler.
- Güvenlik : Her iş yerinde güvenlik çok önemlidir. Uygun güvenlik prosedürleri, özellikle ağır makinelerle ve şantiyelerde çalışırken gereklidir. Uzun ömürlülük konusunda olduğu gibi, bakımlı inşaat ekipmanlarının bakımsız makinelerden daha güvenli olduğuna şüphe yok. Ani ekipman arızası, operatörün veya ateş hattındaki herhangi birinin kolayca ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir. Arızalı İnşaat Ekipmanları Bakımı ayrıca diğer makinelerde, binalarda veya çevredeki mülklerde pahalı hasara neden olabilir. Bu, önleyici bakım eksikliğinden kaynaklanan davalara neden olabilir.
- Dava : Hiç kimse mahkemeye gitmek ve davalar nedeniyle tazminat ödeme riskini almak istemez. İnşaat ekipmanınıza düzenli servis ve önleyici bakım yapmayı ihmal etmek, gerçekleşmeyi bekleyen bir kazadır. Ve kazalar genellikle pahalı yasal prosedürlerle sonuçlanır. Bir inşaat şirketi gerekli özeni gösterdiği ve kendi açılarından herhangi bir ihmal olasılığını ele aldığı sürece dava önlenebilir. Durum tespiti çalışmalarının bir kısmı, tüm ekipmanın düzenli olarak rutin ve önleyici bir bakım programından geçmesini sağlamaktır. Şirketler ayrıca bakım kayıtlarını ve programlarını tutmak isteyeceklerdir.
Planlı ve Önleyici Bakım Programlarını Hazırlayın
Rutin ve önleyici bakım adımlarını içeren köklü bir program, inşaat ekipmanının ömrünü uzatır ve kullanılabilirliği garanti eder. İyi bir önleyici bakım programı ayrıca genel şirket giderlerini düşürür, çalışanların güvenini artırır ve güvenliği artırır. Ayrıca, bir şeylerin ters gitmesi durumunda dava açma olasılığını da azaltır.
Rutin ve önleyici bir bakım programı hazırlamanın karmaşık bir tarafı yoktur. Bir inşaat şirketinin envanterini koruma ve takip etmek için olumlu adımlar atma taahhüdü etrafında döner. Rutin ve önleyici bir bakım programı, yalnızca önceden belirlenmiş bir planı ortaya koyar ve bunun uygulanmasını sağlamanın yollarını belirler.
Bir şirketin taahhüdü her zaman sahiplik ve yönetimle başlar. İşçiler, bir inşaat şirketinin bakım programı konusunda ciddi olduğunu görüp buna inandıklarında, doğal olarak kabul edeceklerdir. Tam katılım, her kuruluş üyesinin sorunlara dikkat ettiği ve bunları önlemek için devreye girdiği bir ekip yaklaşımıyla sonuçlanır. Hiçbir inşaat firmasının göz ardı etmemesi gereken bir kazan-kazan durumu.
Rutin ve önleyici bakım görevleri biraz ayrı varlıklar olsa da, ortak bir payda ile birbirlerine bağlıdırlar. Bu, dikkatli gözlerin rutin bakım görevleri sırasında sorunları yakaladığı denetim eylemidir. Bu şekilde rutin bir role ve önleme geçişine müdahale ederler. Makineler bozulmadan önce müdahale edip tamir ediyorlar.
Önleyici ve rutin bir bakım programı hazırlamak dört adımdan oluşur. Kombine olarak, her adım genel program başarısını ve verimliliğini sağlar. Uzun vadeli ve etkili bir İnşaat Ekipmanları Bakımı programı uygulamak için dikkate alınması gereken dört nokta vardır
Maddelere Bakalım
- Programın neleri kapsadığını belirleyin: Bir bakım programında üç ana faaliyet vardır. Birincisi, her makinenin gerektirdiği rutin bakım görevlerini listelemektir. Bu genellikle saatler, kilometre veya sezon değişiklikleri gibi kilometre taşlarını içerir. İkinci adım, denetimlerin reçete edilmesidir. Bu, çeşitli makinelere ve servis teknisyeninin deneyimine bağlı olan akıcı bir görevdir.
- Programı yönetme sorumluluğunu tanımlayın : Bu, şirketin büyüklüğüne ve kabiliyetine bağlıdır. Önemli ekipman stoğuna sahip büyük inşaat şirketlerinde genellikle bir baş tamirci veya kıdemli servis teknisyeni bulunur. Bu kişi, liderlik ve idari sorumluluk almak için en iyi konumdadır. Küçük şirketler, sahibi veya ustabaşı önleyici bakım programını yürüttüğünde üst düzey sorumluluk almalıdır. Büyüklüğü ne olursa olsun, önemli olan nokta, birinin yönetimden açıkça sorumlu ve sorumlu olmasını sağlamaktır.
- Servis kilometre taşları için bir program oluşturma : Rutin ekipman bakımı, tutarlı bir programlama gerektirir. Aralıklar veya program tarihleri, belirli bir makine hakkındaki bireysel bilgilere dayanır. Bu, bir üretici yönergesini takip etmekten, mevsimsel dalgalanmalara yanıt vermekten veya bir makinenin gerçekçi gereksinimlerini bilmekten olabilir. Bakım kilometre taşları genellikle çalışma saatleri veya seyahat süresi etrafında döner. Bakımı kilometre taşlarına göre planlamak, bir şirket yöneticisinin ekipmanın ne zaman kullanılamayacağını tahmin etmesini sağlar. İyi bir zamanlama aynı zamanda müdahale eden teknisyenlerin düzenli servis için plan yapmasına ve önleyici teftişler için hazırlanmasına olanak tanır.
- Servis çalışmasının ve önleyici bakımın belgelenmesi : Servis çalışmasının dokümante edilmesi, önleyici bakım programının kritik bir parçasıdır. Her makinede kayıt tutmak, ekipmanın geçmişinin net bir resmini verir. Dokümantasyon ayrıca önleyici bakım müdahalesinin ne zaman gerçekleştiğini ve neyin başarıldığını da kaydeder. Bu bakım kayıtları, bir makine davranışı modeli oluşturur ve benzer makinelerdeki potansiyel sorunları açıkça tahmin eder. Belgeler ayrıca bir makinenin yeniden satıştaki değerini destekleyen proaktif bakım görevlerini de kanıtlar.
Kapsamlı Bir Ekipman Bakım Kontrol Listesi Hazırlayın
Kontrol listelerinin işe yaradığına ve şirketinize değer sunduğuna şüphe yok. Progresif inşaat şirketleri, kapsamlı ekipman bakım kontrol listelerini rutin ve önleyici bakım programlarının bir parçası haline getirdiklerinde fayda sağlar.
İnşaat ekipmanı bakımı için herkese uyan tek bir kontrol listesi yoktur. Her makinenin dikkat gerektiren bireysel ihtiyaçları ve özellikleri vardır. Pek çok kontrol listesi şablonu çevrimiçi olarak bulunsa da çoğu servis yöneticisi, şirketlerinin donanımına göre benzersiz bakım kontrol listeleri oluşturmayı tercih eder.
Kontrol listenizin ne kadar kapsamlı olduğu, söz konusu ekipman parçasına ve ne tür bir bakımın planlandığına bağlıdır. Örneğin, düzenli kısa saat ve kilometre servis aralıkları sadece yağ değişimlerini, yağlamayı ve sıvı tamamlamalarını kontrol eder. Orta düzey hizmet kilometre taşları, daha fazla ayrıntıya giren derinlemesine incelemeler gerektirecektir.
Büyük hizmet revizyonları ve yeniden oluşturma işlemleri, çok noktalı ve daha kapsamlı kontrol listeleri gerektirir. Teknisyenlerin veya tamircilerin sorunları araştırmak için derinlere inmesine olanak tanıyan önden arkaya ve yukarıdan aşağıya denetimleri kapsar. İyi bir kontrol listesi düzeni, tüm ekipman parçalarının incelenmesini sağlar. Birçok şirket, bu ekipman bileşenlerini ve makine sistemlerini kapsayan alfabetik bir yaklaşım kullanır. Kategoriler şunları içerir:
- Piller
- Kemerler
- Vücut
- Frenler
- Soğutma sıvısı
- Sürücüler
- Elektriksel
- Motor
- Egzoz
- Filtreler
- Sıvılar
- Yakıt
- Bardak
- Hortumlar
- Enjektörler
- Yağlama
- Emniyet
- Direksiyon
- Süspansiyon
- Lastikler
- CMMS
Operatörleri ve Makine Teknisyenlerini Bakım Programına Dahil Edin
Hiç kimse inşaat ekipmanlarını, onları çalıştıran veya tamir eden profesyoneller kadar iyi bilmez. Operatörler ve mekanik teknisyenler, bilgi, deneyim ve sezgilerine dayalı olarak sorunları tanımak ve tahmin etmek için en iyi konumdadır. Her rutin ve önleyici bakım programı, mekanik ve makine operatörlerini içermelidir.
Bu yer seviyesindeki çalışanlar, şirket yönetiminin önleyici bakım programına gerçek bir bağlılık gösterdiğini gördükleri sürece, kendilerini de taahhüt edeceklerdir. Bağlı çalışanlar, yalnızca uyumlu olanlardan farklı davranır. İlgili ve yetkilendirilmiş hisseden operatörler ve teknisyenler, sorunları belirlemede proaktif eylemde bulunacaktır. Potansiyel sorunları felakete dönüşmeden önce rapor edecekler.
Operatörleri ve teknisyenleri dinlemek, önleyici bakım programının önemli bir parçasıdır. Makinelerinin nasıl performans göstermesi gerektiğinin ve nasıl performans gösterdiğinin kesinlikle farkındalar. Operatörler, ekipman sorunlarının geliştiğini hissedeceklerdir. Tamirciler, benzer makinelerle ilgili deneyimlerine dayanarak, rutin denetimler sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiğini bileceklerdir.
Birlikte, makine operatörleri ve teknisyenler ekipmanlarındaki sorunları tartışır ve tanımlar. Operatörlerin bekleyen sorunları teknisyenlerin müdahale etmesi için zamanında bildirdiği durumlarda proaktif eylemde bulunur. Operatörleri ve mekanik teknisyenleri bakım programına dahil etmek, inşaat şirketlerine gereksiz onarımlarda çok para kazandırır.
İnşaat Ekipmanları Bakımı Arızasının Başlıca Tiplerini ve Nedenlerini Bilin
Rutin ve önleyici bir bakım programı geliştirmek ve uygulamak, organizasyonel adımları ve kapsamlı bir İnşaat Ekipmanları Bakımı kontrol listesi oluşturmanın neleri içerdiğini anlamayı içerir. Ekipman operatörlerinin ve makine teknisyenlerinin bakım programına bağlı kalması da hayati derecede önemlidir. Kendini işine adamış kişiler ve kapsamlı sistemler birlikte başarılı bir süreç oluşturur. Onlar her sağlam planın temelidir.
Ancak gerçekten kendini adamış program yöneticileri, taahhütlerini bir adım öteye taşıyor. Ekipman arızasına neyin sebep olduğuna dair genel resmi öğrenmeye çalışırlar. Bu şekilde, proaktif yanıtları yüksek alarm durumundadır. Kendini gerçekten işine adamış yöneticiler, ihmalin genellikle ekipman arızasıyla sonuçlandığını bilirler. Ayrıca üç tür inşaat ekipmanı arızası olduğunu da biliyorlar:
İnşaat Ekipmanları Bakımı Maddelere bakalım
- Ani Arıza : Bu, en ciddi ve zarar verici ekipman arızası türüdür. Çok az uyarı ile gerçekleşir ve müdahale için herhangi bir acil durum planı yoktur. Ani bir arıza, makine tamir edilip tekrar hizmete alınana kadar kullanılamaz durumda kalır. Beklenmeyen maliyetler, makine ve operatör duruş süresinden mekanik ücretlere ve parça ücretlerine kadar değişir. Ani ekipman arızalarının çoğu, bazı bileşenlerin aşınması ve zincirleme reaksiyona neden olması nedeniyle meydana gelir. Genellikle, rutin denetimler sırasında kusurların tanınmasıyla ani arızalar önlenir.
- Aralıklı Arıza : Bu ekipman arıza tipi düzensizdir. Bir makineyi durduran veya püskürmesine neden olan aralıklı çalışma kesintileri vardır. Genellikle, deneyimli operatörler ve servis personeli aralıklı arıza belirtilerini fark eder ve sorunu düzeltmek için hemen harekete geçer. Daha az deneyimli çalışanlar bazen uyarı işaretlerini görmezden gelir ve bunları bildirmeyi ihmal eder. Bu da ani arızalara, anında arıza sürelerine ve gereksiz onarım masraflarına yol açar.
- Kademeli Başarısızlık : Bu başarısızlık tipi yavaş ve zamanla gerçekleşir. Operatörler ve destek ekibi, her İnşaat Ekipmanları Bakımı parçasını etkileyen aşınma ve yıpranma sürecinin bir parçası olarak kademeli arızanın farkındadır. Kademeli arızanın doğrudan ani arızaya yol açması nadirdir, ancak bu, aralıklı ekipman arızasına giden ilk adımdır. Neyse ki, kademeli makine arızasını tanımak ve onarmak kolaydır. Zaman bağışlayıcıdır ve çok sayıda uyarı verir. Sharp denetçileri, rutin ve önleyici bakım programları sırasında her zaman kademeli arızaları izler.
Ekipman Arızasının Nedenleri
Bir diğer önemli ağır ekipman bakım ipucu, ana ekipman arızasının nedenlerini anlamaktır. Bu kritik nedenler, başarısızlık türlerinden farklıdır. Arıza sınıflandırmalarından ziyade, makine arızalarının ve arızalarının gerçek nedenleri üç farklı gruba ayrılır.
Ekipman arıza nedenleri tanımlanır. Bu nedenle, nedeni ortadan kaldırarak veya telafi ederek bir şekilde tahmin edilir ve önlenir. Bazen bir neden diğerine yol açar veya başarısızlık şu üç şeyin birleşiminden kaynaklanır:
- Termal Kaynaklı Arıza : Aşırı sıcak ve soğuk, ağır makineler ve diğer inşaat ekipmanları üzerinde korkunç bir etki yaratır. Soğuk havada çalıştırma ve sıcakta çalıştırma tüm makinelerde zordur. Çoğu zaman, aşırı sıcaklıklar makineyi tasarım sınırlarının ötesine iter. Sonra stres başarısızlığı olur ve genellikle uyarı yapılmaz. Termal kaynaklı arızayı önlemenin çaresi, makinenin sınırlarını bilmek ve bu sınırlar içinde çalışmaktır.
- Mekanik Kaynaklı Arıza : Bu arıza nedeninin tanınması kolaydır. Bir makinenin bileşeni, mekanik kapasitesinin aşırı gerilmesi nedeniyle koptuğunda, kırıldığında veya başka bir şekilde arızalandığında meydana gelir. Patlamış hidrolik hortumlar ve bükülmüş bıçaklar, mekanik olarak indüklenen başlıca arıza örnekleridir. Çoğu zaman mekanik kaynaklı arızalar, yağlama eksikliğinden, operatörün aşırı zorlanmasından veya diğer ekipmanlarla çarpışmadan kaynaklanır. Neyse ki, mekanik kaynaklı arıza kolayca fark edilir ve uygun eğitim ve denetimle önlenir.
- Düzensiz Arıza : Düzensiz ekipman yedekliliği arızasını tespit etmek veya tahmin etmek zordur. Rastgele ve net bir model olmadan gerçekleşir. Düzensiz arızalara genellikle kısmen arızalı bazı bileşenler neden olur. Operatörler, düzensiz arızaları her zaman derhal rapor etmelidir, böylece teknisyenler masraflı hale gelmeden araştırırlar.
Çalışanları İnşaat Ekipmanları Bakımı İçin Eğitmek
Muhtemelen eğitimden daha iyi İnşaat Ekipmanları Bakımı yatırım getirisi yoktur. Makinelerini nasıl düzgün çalıştıracağını ve sorunları nasıl izleyeceğini bilen çalışanlar paha biçilmezdir. Bir şirketin mekanik varlıklarının ön saflardaki savunucularıdır.
Bir ekipman operatörünü uygun şekilde eğitmek zaman alır. Sözlü talimatla ilgili zaman var. Gösteri ile ilgili zaman var. Ve yeni bir operatör makinelerini kullanmaya başlarken öğrenme eğrisine dahil olan zaman vardır. Tüm bu zaman yatırımı, özellikle de güvenlik ve önleme konusundaki büyük resimde, buna değer.
Eğitimli operatörler daha dikkatli çalışanlardır. Makinelerinin kapasitesini ve kabiliyetini biliyorlar. Ayrıca, makineyi nasıl güvenli bir şekilde kullanacaklarını ve yüksek maliyetli mülk hasarlarını ve insanların yaralanmasını nasıl önleyeceklerini de biliyorlar. Eğitimli operatörler, bir makinenin ne zaman rutin ve önleyici bakım gerektirdiğini de anlar. Her sorunu rapor edecekler ve büyük bir sorun ortaya çıkmadan önleme adımlarına başlayacaklar.
İnşaat Ekipmanları Bakımı
Orijinal ekipman üreticilerinin kılavuzları zengin bir bilgi birikimi sağlar. Üreticiler bu makineleri ürettikleri için bilirler. Bir İnşaat Ekipmanları Bakımı parçası operatörün eline geçmeden çok önce, üreticiler araştırma ve geliştirmeye çok fazla zaman ve para yatırdı. Makineyi baştan sona biliyorlar.
Orijinal üreticiler aynı zamanda makinelerinin hangi bakımları gerektirdiğini de bilirler. Bu bilgiler kullanım kılavuzunda açıkça belgelenmelidir. Kılavuzlar, rutin ve önleyici bir bakım programı geliştirirken harika bir kaynaktır.
Bununla birlikte, orijinal bir ekipman kullanım kılavuzu ne kadar kapsamlı olursa olsun, aktif inşaat ekipmanlarına ayak uydurmak için gereken insan beceri ve bilgisinin yerini alamaz. İyi önleyici bakım yöneticileri, kılavuz olarak bir makinenin kılavuzunu kullanır. Bir inşaat ekipmanı bakım ekibi oluşturmak için dış kaynaklara başvurmayı engelleyen kısıtlayıcı bir çerçeve olarak görmüyorlar.
Sonraki Adımlar
İnşaat Ekipmanları Bakımı hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?
repairist, size yardımcı olmak için burada. Bakım Yönetim Sistemi hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz. Aybit Teknoloji