Kurumsal Varlık Yönetim Sistemi Nedir?
Kurumsal Varlık Yönetim Sistemi, bir şirketin fiziksel varlıklarını ve kaynaklarını korumak ve uygun şekilde sürdürmek için tasarlanmış bir süreçler sistemidir.
Bakım yönetimi sistemleri, ekipmanı, işçileri, yüklenicileri ve bu varlıklarla ilgili tüm maliyetleri takip ederek, şirketlerin yalnızca onarım ve incelemelerde tasarruf etmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hem çalışanların hem de karmaşık makinelerin benzer şekilde güvenli, verimli ve üretken kalmasını sağlar.
Bakım yönetimi yazılımı ayrıca ekipman arızasını ve üretim kesintilerini en aza indirmeye yardımcı olur. Ayrıca önleyici bakım programlarının izlenmesine yardımcı olur .
Uygulamalar sektörlere göre değişir. Ancak herhangi bir bakım yönetim sisteminin temel amacı, boşa harcanan kaynak miktarını sınırlamaktır. Bakım yönetim sistemleri, bir üretimin her düzeyde verimli olmasını sağlar. Bir şirketin fiziksel kaynaklarını her zaman güvenilir ve kullanılabilir durumda tutmayı amaçlar.
Bugün bu, maksimum verimliliği sağlamak için hepsi birlikte çalışan farklı sistemler vardır. Kişisel ve bilgisayarlı yönetim yazılımları ile uygulamaların bir kombinasyonu yoluyla yapılmaktadır.
Kurumsal Varlık Yönetim Sistemi Neden Önemlidir?
Bakım endüstrisinin dışındaki bir tüketici veya sivil için, ekipman arızası muhtemelen küçük bir rahatsızlıktan başka bir şeyle sonuçlanmaz.
Belki bir sabah metro için fazladan on dakika beklemek zorunda kalırsın ya da belki bir gece elektrikler kesilir.
Ancak, büyük bir şirket için planlanmamış ekipman arızası yıkıcı ve maliyetli olabilir. Bu tam olarak bakım yönetimi sistemlerinin engellemeyi amaçladığı türden bir şeydir.
Ulaşım, BT, mühendislik, petrol-gaz, enerji ve sağlık dahil olmak üzere çok çeşitli sektörler vardır. Böylesine şaşırtıcı bir gelir kaybını önlemek için bakım yönetimi yazılımı kullanır. Bununla birlikte, paradan tasarruf etmek değildir. Bakım yönetim sistemlerinin dünyanın her yerindeki şirketlere yardımcı olduğu pek çok yoldan yalnızca biridir.
İşte bakım yönetiminin bu kadar önemli olmasının 5 nedeni:
1. EKİPMAN ARIZA SÜRESİNİ EN AZA İNDİRİR
Yukarıda bahsedildiği gibi, bakım yönetimi sistemleri, ekipmanların planlanmamış duruş sürelerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Şirketlere milyonlarca olmasa da binlerce dolar gelir tasarrufu sağlar. Aslında, ekipmanı güvenli, hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde kapatmak, uygun bakım yönetiminin faydalarındandır.
Şirketler, doğru bakım yönetimi yazılımı kullanmalıdırlar. Böylece ekipman arıza sürelerinin tamamı olmasa bile çoğunun planlanmasını ve beklenmesini sağlar. Bu, müfettişlerin, onarım teknisyenlerinin ve bakım müdürlerinin mesai saatleri dışında ziyaretler planlamasını sağlar.
2. EKİPMAN ÖMRÜNÜ UZATIR
Arıza sürelerini önleyerek paradan tasarruf etmeye büyük katkı sağlar. Bunun yanı sıra, bakım yönetim sistemleri makinelerin daha uzun süre çalışmasını da sağlar. Bu, yeni ekipman satın alma ihtiyacını geciktirir. Hem küçük hem de büyük şirketler için çok ihtiyaç duyulan bütçe alanını açar.
Endüstriyel ekipman uygun şekilde incelenir ve bakımı yapılırsa, uzun ömürlü olacağı kesindir. Bakım onarım yazılımı, makinelerin ömrünü uzatır. Tüm ekipmanın kullanımdan kaldırılmadan veya atılmadan önce tam olarak kullanılmasını sağlar. Boşa harcanan kaynak miktarını önemli ölçüde sınırlar.
Bakımı düzgün yapılan bir ekipman, bakımı yetersiz olan ekipmanın üç tekrarından daha uzun süre dayanır. Bu nedenle farklı varlıkların ömrünü uzatmak için CMMS kullanmak hem önemli hem de uygun maliyetlidir.
3. VERİMLİLİĞİ ARTIRIR
Tüm ekipmanlar amaçlandığı gibi çalıştığında, çalışanlar dikkatlerini daha önemli diğer projelere çevirir. Etkili bakım yönetimi, çalışanların sahada çalışmak için daha fazla zaman harcaması demektir. Ofiste evrakları dosyalamak veya bakım taleplerini sıralamak için daha az zaman harcaması anlamına gelir. Ek olarak, aksama olmadığı için tesis müdürleri, düzeltici onarımlar yerine önleyici bakıma odaklanır.
Bu sadece daha uygun maliyetli bir operasyon değil, aynı zamanda bireysel çalışanlar üzerinde daha az stres yaratan bir operasyondur. Planlı denetimler, acil durum onarımlarından çok daha az yoğundur. Uygun bakım yönetimiyle, ikincisi gerçekten nadir bir olay olacaktır.
Bakım yönetim sistemleri düzgün çalışıyorsa, bir tür döngü oluşmaya başlar. Tüm şirkete hizmet eden sürekli bir optimizasyon ve verimlilik geri bildirimi hızla belirginleşecektir. Genel üretkenlik neredeyse kesinlikle artacaktır.
4. MEVZUATA UYGUNLUĞA YARDIMCI OLUR
Tüm sektörlerde para cezalarını ve daha ciddi kazaları önlemek için uyulması gereken kurallar vardır. Kalite bakım yönetim sistemleri, şirketlerin bu düzenlemelere uymalarına yardımcı olur.
Bakım yönetimi yazılımı, bakım denetimlerinin zamanını ve yerini doğru bir şekilde kaydeder. Uygun raporları ve denetimleri otomatik olarak oluşturur. Bunları paylaşarak şirketlerin sektörlerinin tüm kural ve düzenlemelerine ayak uydurmasını sağlar.
5. HAYAT KURTARIR
Bakım yönetimi sistemlerini kullanan sektörlerde dikkat edilmesi gereken düzenleyici cezalardan daha fazlası var. Bu alanların birçoğunda, uygun olmayan bakım veya hatalı ekipman yalnızca batık maliyetlere ve gelir kaybına değil, aynı zamanda ciddi yaralanmalara ve ölüme de yol açar.
Ekipman arızasının sadece maliyetli değil aynı zamanda tehlikeli olduğu endüstrilerde, uygun bakım yönetimi sistemleri çok daha önemlidir. Onsuz kazanlar, elektrik kabloları veya hidrolik presler gibi ekipmanlar tehlikeli ve ölümcül hale gelir.
Bununla birlikte, uygun bakım yönetimi ve güvenlik eğitimi, bu kazaları daha gerçekleşmeden önlemeye yardımcı olur. Bu sadece paradan değil, zamandan da tasarruf sağlar.
Bakım Yönetimi Türleri
Artık bakım yönetiminin neden önemli olduğunu biliyoruz. Şimdi piyasada bulunan farklı bakım yönetimi sistemleri türlerine bakmaya başlayabiliriz. İşte en basitten en karmaşığa doğru sıralanan beş farklı bakım yönetimi türü:
1. ARIZAYA KADAR ÇALIŞMA BAKIMI
En temel bakım türü ve birçok modern bakım yönetimi yazılımının yerini almaya çalıştığı bir türdür. Arızaya kadar çalışan bir bakım sisteminde, ekipman bozulana kadar kullanılır. Ancak o zaman onarılır veya denetlenir.
Sanayileşmenin ilk günlerinde bu normdu, ancak üreticiler reaktif bakımın pahalı ve sürdürülemez olduğunu çabucak anladılar. Bu nedenle, daha sürdürülebilir ve uygun maliyetli seçenekler piyasaya çıkar. Arızaya kadar çalışan bakım sistemleri giderek daha az yaygınlaşıyor.
2. PLANLI BAKIM
Bu, büyük ölçüde takvime dayalı önleyici bir bakım tarzıdır. Zamana dayalı bakım yönetimi, düzenli programı yapılan aralıklarla gerçekleştirilen her türlü bakım görevini tanımlar. Bu, günlük, haftalık veya aylık bakım denetimlerini ve aynı zamanda her zaman yapılması gereken herhangi bir görevi içerir.
Altı ayda bir kişinin duman alarmlarını veya hava filtrelerini kontrol etmesi kadar basit şeylerdir. Bunlar planlı bakım yönetimi olarak kabul ederiz.
Ancak, düzenli olarak planlanmış denetimler çoğu sorunu ortaya çıkmadan önce yakalayabilse de, en verimli bakım yönetimi türünden çok uzaktır. Bilgisayarlı bir bakım yönetim sistemi (CMMS) yürürlükteyken, seçenekler artık zamana dayalı bakımın çok ötesine uzanır.
3. DURUMA DAYALI BAKIM
Başka bir kategori olan koşula dayalı bakımdır. Bir varlığın fiziksel durumunu izlemek için sensörler, testler veya diğer elde taşınan ekipmanları kullanır.
Bu sensörler ve diğer cihazlar, bir varlığın ne zaman sorun yaşadığını belirler. Durum izleme teknolojisi sistemiyle sürekli iletişim halindedir. Sistem daha sonra teknisyene, genellikle çıplak gözle böyle bir komplikasyonun farkına varılmasından çok önce bir uyarı gönderir.
4. KESTİRİMCİ BAKIM
Duruma dayalı bakım, makine öğrenimi sistemleri ve diğer bilgisayarlı teknolojilerin bir kombinasyonunu kullanır. Kestirimci bakım yönetim sistemleri, bir varlığın ne zaman arızalanabileceğini tahmin etmeye çalışır.
Kestirimci bakımı bir erken uyarı sinyali olarak düşünün. Halihazırda meydana gelen bir sorunu belirlemek yerine, bu tür bakım sistemleri analiz ile çalışır. Bir varlığın henüz aşınma belirtileri göstermese bile ne zaman onarıma ihtiyaç duyabileceğini tahmin etmeye çalışır.
5. STANDART BAKIM
Kurallara dayalı bakım, kestirimci bakımı bir sonraki seviyeye taşır.
Belirleyici bakım sistemleri, üretim hatalarını belirlemeye ve tahmin etmeye ek olarak, varlıkların kendi kendine teşhis yapmasına olanak tanır ve teknisyenlere önerilen eylem planlarını sunar.
Çok özel bir sıcaklıkta tutulması gereken bir ekipman parçası düşünün. Kestirimci bakım sistemleri, ekipmanın ne zaman arızalanacağını size söyler, ancak bunu nasıl düzelteceğinizi söylemez.
Öte yandan kuralcı modeller çok daha spesifik olacaktır. Örneğin, kuralcı bakım yazılımı, yalnızca varlığın kapanacağını size bildirmek yerine , ekipman hızını düşürmenin, muhtemelen arızalanmadan önceki süreyi ikiye katlayacağını söyler.
Kuralcı bir bakım yönetim sistemi altında çalışan varlıklar, kendi sorunlarına hesaplama yapılan çözümler sunarak, bakım personelinin işini daha kolay ve verimli hale getirir. Bu nedenle, kuralcı bakım yönetimi (ve tamamen otonom bakım gibi diğer kavramlar), günümüzde mevcut olan önde gelen bakım yönetimi sistemleri olarak kabul edilir.
Kurumsal Varlık Yönetim Sistemi Denetimleri
Tüm bakım yönetim sistemlerinin kilit yönlerinden biri teftişlerdir. Bakım incelemeleri – ister bir insan işçi tarafından, ister drone veya başka bir robot gibi otonom bir araç tarafından gerçekleştirilsin – herhangi bir bakım yönetimi çözümünün önemli bir parçasıdır.
Ancak, birçok farklı bakım yönetimi türü olduğu gibi, her türlü farklı bakım denetimi türü de vardır.
Donanım, yazılım ve diğer karmaşık sistemlerle birlikte üretimi güvenli ve verimli tutan bakım çözümlerinin bu hayati kısmına hızlıca daha yakından bakalım.
İşte başlıca bakım teftiş türlerinden dördü:
1. GÜVENLİK DENETİMLERİ
Bu, bakım endüstrisi dışından birinin bile muhtemelen aşina olacağı türden bir denetimdir. Herhangi bir güvenlik denetiminin amacı, üretim sürecinin tüm adımlarının insan personel için güvenli olmasını sağlamaktır. Bu amaçla güvenlik denetimleri, ilk yardım setlerinin iki kez kontrol edilmesinden emniyet kemeri ekipmanının ve düşme emniyet mekanizmalarının denetlenmesine kadar her şeyi içerir.
Güvenlik teftişleri, herhangi bir şirkette, işçileri güvende tutmak için kullanılacak farklı kontrol düzeylerinin bir listesi olan kontrol hiyerarşisini uygulamanın da önemli bir parçasıdır.
Bu kapsamlı kılavuzda denetim hiyerarşisi hakkında daha fazla bilgi edinin .
2. ARIZA TESPİT MUAYENELERİ
Güvenlik denetimleri, bir ekipmanın arızalanmasını durdurmayı amaçlarken, arıza bulma denetimleri arıza olup olmadığı konusunda yürürlükte olan protokolleri iki kez kontrol eder. Arıza bulma denetiminde, arıza durumları simüle edilir. Bu, yedek ekipmanın çalışmasını ve işlevselliğini test eder ve kontrolsüz koşullar altında operasyonların başarısız olması durumunda, uygun ikincil sistemlerin ve koruyucu cihazların tamamen çalışır durumda olmasını sağlar.
3. BİNA İÇ DENETİMLERİ
İç denetimler, hava filtrelerini ve duman alarmlarını kontrol etmekten bir binanın içinde çatlak, hasar veya diğer aşınma ve yıpranma belirtileri aramaya kadar her şeyi içerir. Ek olarak, tüm kapıları ve kilitleri kontrol eder ve banyolar herhangi bir sıhhi tesisat sorunu veya su hasarı açısından inceler.
4. BİNA DIŞ DENETİMLERİ
Dış yapı müfettişleri pencerelere, duvarlara, kapılara ve boyaya bakar ve yakın zamanda hasar görmüş herhangi bir alanı belirlemeye çalışır. Ek olarak, müfettişler, saklanan veya sorunlara neden olacak herhangi bir yaprak veya aşırı büyüme olup olmadığına bakar. Dış denetimler aynı zamanda çatıları, olukları, drenaj borularını, kaldırımları, araba yollarını ve bir mülkün dışındaki özel bakım veya dikkat gerektirecek diğer tüm demirbaşları da dikkate alır.
Bakım Yöneticisi
Kendiniz bakım yöneticisi olmayı düşünüyor musunuz? Yukarıda incelediğimiz gibi alan sağlık, imalat, inşaat ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi başka sektöre dokunuyor.
Bu nedenle, mevcut bakım yöneticisi iş türlerinde çok çeşitli bulacaksınız.
Bir endüstriyel bakım yöneticisi, bir tesis bakım yöneticisinden tamamen farklı bir iş tanımına sahiptir. Benzer şekilde, bir hizmet bakım müdürünün, bakım amiri unvanına sahip birinden tamamen farklı bir iş yapması gerekir.
Bununla birlikte, neredeyse her bakım yöneticisinin paylaştığı bazı sorumluluklar vardır. Aşağıda ne olduğuna bakın ve bakım müdürü maaşları hakkında bilgi için okumaya devam edin!
Bakım yöneticilerinin sahip olduğu dört temel sorumluluk şunlardır:
1. HARCAMALARIN YÖNETİMİ VE BÜTÇELERİN HAZIRLANMASI
Tüm bakım yöneticilerinin en azından temel bir muhasebe ve gider takibi anlayışına sahip olması gerekir. Yukarıda incelediğimiz CMMS’lerin birçoğu bu süreci otomatik hale getirse de, bir bakım yöneticisinin fonlarının nereye gittiğini ve parayı daha iyi harcayacağı alanları nasıl belirleyeceğini bilmesi yine de önemlidir.
2. YÜKLENİCİLERLE ÇALIŞMAK, PERSONEL ALMAK VE İŞTEN ÇIKARMAK
Bu sorumluluk, bakım yöneticisi unvanının “yönetici” kısmını vurgulamaktadır. Evrak işleri ve denetimlerin yerini yazılım ve insansız hava araçları alabilirken, bakım çalışanları ve diğer teknisyen personeli ile yüz yüze etkileşim, her bakım yöneticisinin birincil sorumluluğu olmaya devam ediyor. Teknisyenleri görevlere atamak, yüklenicileri programlamak ve diğer personeli işe almak, tüm bakım yöneticilerinin merkezi görevidir.
3. YÖNETMELİĞE UYUMUN GÖZETİLMESİ
İster OSHA, ister bir sağlık departmanı veya başka bir düzenleyici kurul olsun, bir bakım müdürünün temel sorumluluklarından biri, departmanları altındaki tüm operasyonların, sektörlerinin yerleşik kural ve düzenlemelerine uygun olmasını sağlamaktır. Kurallara uygun olmayan bir şey varsa, bu nihai olarak bakım müdürünün sorumluluğundadır.
4. İLERLEMEYİ RAPORLAMA
Başarılı bir bakım yöneticisi, kendi çalışmaları ve altlarında çalışan kişilerin çalışmaları hakkındaki raporları okumalı, anlamalı ve yorumlamalıdır. Bu raporların ister bir CMMS tarafından otomatik olarak oluşturulduğu, ister manuel olarak oluşturulduğu, doğru, veri odaklı analitik, herhangi bir bakım yöneticisinin anlaması için hayati önem taşır.
Sonraki Adımlar
Kurumsal Varlık Yönetim Sistemi hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?
repairist, size yardımcı olmak için burada. Kurumsal Varlık Yönetim Sistemi hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz. Aybit Teknoloji