Onarım Düzeyi Analizi (LORA) nedir?
Onarım düzeyi analizi, bir varlığa yaptığınız yatırım ve bakımın doğru miktarını bulmak için bir yöntemdir. Böylece en düşük çalışma maliyetlerine sahip olursunuz. Bir şeyleri onarmanız veya değiştirmeniz gerekip gerekmediğine ve onarımları ne zaman, nerede yapacağınıza bu şekilde karar verirsiniz.
Amaç, her bir varlığa minimum bakım yatırımını eşleştirmektir. Böylece kullanılabilirlik ve güvenilirlik için operasyonel hedefleri karşılarken en az harcamayı yaparsınız. Temel olarak, LORA, bakım bütçeniz için maksimum kar elde etmenin bir yoludur.
Varlıklar yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde, genel onarım veya değiştirme kararlarına bakmak için halihazırda bir sisteme sahip olabilirsiniz. Varlıklarınızı oluşturan her bir montaj, alt montaj, bileşen ve parça için LORA’yı kullanabilirsiniz.
LORA hesaplamalarına neleri dahil etmelisiniz?
Başarısız olduğunuzda, birkaç farklı bakım seçeneğiniz olmalıdır. En iyisini bulmak için farklı maliyet modelleri oluşturmanız gerekir.
Bu nedenle, her seçenek için insanlar, araçlar ve test ekipmanı dahil tüm kaynakları bilmeniz gerekir. Parçaya ve bakım türüne göre, bir aletle çalışmak için özel becerilere sahip birine ihtiyacınız vardır. İşleri bittiğinde, işi düzgün bir şekilde yaptıklarından emin olmak için teşhis ekipmanına ihtiyaç duyacaklardır.
Ayrıca teknisyenlerinizin işlerini nerede yaptıklarına da bakmanız gerekir. Çünkü bu aynı zamanda her modelin maliyetlerini de etkiler.
Analiz etmeniz gereken onarım seviyeleri nelerdir?
Kuruluşa bağlı olarak, onarım türlerine ve konumlara göre birbirinden farklı üç onarım düzeyi vardır.
Kurumsal düzeyde bakım
Bu durumda teknisyenler işi yerinde yapar. Çoğu zaman, modüler bileşenlerle doğrudan parçayı kaldır ve değiştir işi vardır. Ayrıca bir çok yerinde onarım işi olacaktır. Amaç, planlanmamış aksama sürelerini önlemek için, işin mümkün olduğunca çabuk tamamlanmasını sağlamaktır.
Orta seviye bakım
Teknisyenler yerinde çalışmak yerine parçaları ve bileşenleri çalışmak üzere atölyelere götürür. Daha fazla alana sahip oldukları ve daha fazla alete eriştikleri için daha zor onarımları tamamlayabilirler. Burada, teknisyenler genellikle dönen varlıklar üzerinde çalışır.
Depo düzeyinde bakım
Gerekli iş daha özel hale geldiğinde, bakım departmanı bunu onarım depolarına veya orijinal üreticilere gönderir. Burada işler ya daha karmaşık, ya daha kapsamlı ya da her ikisi birden olabilir. Depo seviyesi konumlar, üretim yeteneklerinin yanı sıra çok sayıda teşhis ekipmanına sahip olma eğilimindedir.
Onarım düzeyi analizinin faydaları nedir?
Operasyonel hedefleriniz için size en iyi desteği veren hamleyi her zaman en küçük miktarla yaparak paradan tasarruf edersiniz. Mükemmel bir sonuç için çok para harcamak yerine, iyi bir sonuç için çok daha az harcamanız daha doğru olur.
Daha hızlı kar edersiniz çünkü ne zaman bir bakım sorusu çıksa, zaten bir cevabınız var demektir. Her seferinde ne yapacağınıza ve en iyi nasıl yapacağınıza karar vermeye çalışmak yerine, LORA’yı kullanmak, zaten çok sayıda değerlendirme yaptığınız anlamına gelir.
Bir CMMS, LORA’ya nasıl yardımcı olur?
Diğer her şeyde olduğu gibi, doğru bakımı yapmak için doğru verilere ihtiyacınız vardır. Farklı bakım kararları için maliyet modellerinizi oluşturmadan önce, her şeyin neye mal olduğunu bilmeniz gerekir.
Ve maliyetleri kontrol altına almak her zaman temiz, güvenilir verilerle başlar. Fiyatlar için parça listesine bakmak kolay olabilir, ancak verileri güvenilir bir şekilde izlemek ve arıza oranları gibi şeyler için bakım ölçümleri ve KPI’lar oluşturmak için CMMS yazılımına ihtiyacınız var . Buradan, farklı bakım seçeneklerinin maliyetlerini doğru bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
Sonraki adımlar
Onarım Düzeyi Analizi konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?
repairist, size yardımcı olmak için burada. LORA hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.