Periyodik bakım nedir?
Periyodik bakım nedir diye sormadan önce, varlıklarınız ve ekipmanınız üzerinde yapacağınız bakım için zaman aralıkları belirlemeniz gerekir. İşi önceden planladığınız için ve amaç maliyetli arıza sürelerini önlemek olduğundan, periyodik bakım genel önleyici bakım kategorisine girer. Onu diğer bakım stratejilerinden ayıran şey, arıza bildirimleri beklemek veya periyodik denetimler ayarlamak yerine, periyodik bakım yazılımı ile sadece görevleri yapmanızdır.
Diş fırçalama örneği gibi düşünün. Bir gün önce ne yediğinizi düşünmenize gerek kalmaz ve ağzınızı kontrol ederek, fırçalamanız gerekip gerekmediğine karar vermekle zaman harcamazsınız. Her sabah dişlerinizi fırçalarsınız çünkü diş hekimlerinin önerisi bu şekildedir.
Periyodik bakım örnekleri nelerdir?
Örnekler sektöre göre değişir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı genel örnekler vardır:
- Yağlayıcıların değiştirilmesi
- Filtreleri değiştirme
- HVAC sistemlerinin temizlenmesi
- Kayışların değiştirilmesi
Bu durumların çoğunda, eskisini incelemektense yeni parçalar veya malzemelerle değiştirmek daha kolaydır. Örneğin, bir HVAC sistemindeki filtreleri çıkarabilirsiniz. Hava akışı ve mikroskobik aşınma ve yıpranma modelleri ile ilgili testler için bir laboratuvara gönderebilirsiniz. Veya çok daha ucuz ve daha hızlı olduğu için filtrelerin ortalama örüne bakabilirsiniz. Ardından bunları belirlediğiniz programa göre değiştirebilirsiniz.
Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Diğer önleyici bakım türleri gibi, periyodik bakım da maliyetli planlanmamış arıza sürelerinden kaçınmanızı sağlar. Varlıklarınızın ve ekipmanınızın yaşam döngülerini uzatmanıza yardımcı olur. Bunlar görünen büyük faydalarıdır, ancak birçok faydası daha vardır.
Periyodik bakımın avantajları
Bazı bakım stratejileriyle, veri akışlarını yakalamak ve verileri ne zaman bakım yapılacağına ilişkin doğru tahminlere dönüştürmek için yüksek teknolojili sensörlere ve gerçek yapay zekaya ihtiyacınız vardır. Periyodik bakım yönetimi ile işler çok daha basit olabilir, çünkü yapmanız gereken tek şey üreticinin tavsiyelerine ve kendi bakım verilerinizden bazılarına bakmak ve ne yapacağınızı ve ne sıklıkta yapacağınızı iyi anlamaktır. Bu nedenle, bir varlığı tasarlayan ve üreten kişiler, yağı üç ayda bir değiştirmenizi önerir. Ancak, arızalar arasındaki ortalama süre (MTBF) dahil olmak üzere bakım ve onarım geçmişinize bakarak, her iki buçuk ayda bir güvenli bakıma karar verirsiniz.
Periyodik bakımın başka faydaları da vardır. Plan yapabildiğiniz her an, daha fazla seçeneğe sahip olursunuz. Gelecek hafta bir motordaki yağı değiştireceğinizi biliyorsanız, en uygun ve kaliteli yağı sipariş etmek için yeterli zamanınız olacaktır. PM’nizin zamanlamasını eşleştirebilmek için motorun ne zaman kapalı olması planlandığını kontrol edin. İşi yapmak için en iyi bakım planınızı sıraya koyun.
Ancak bu motor aniden arızalanırsa, tüm bu seçenekler ortadan kalkar. En verimli parça ve malzemeleri kullanmak yerine artık envanterde ne varsa onu kullanmanız gerekir. Veya acele teslimatlar için çok para harcamanız gerekecektir. Daha önce, motorun çevrimdışı olacağını zaten bildiğiniz zaman için PM’yi programlama seçeneğiniz vardı. Şimdi, teknisyenler işi, etrafta sabırsızlıkla onları izleyen bir grup operatörle yapmak zorunda kalacak. Onarımları kimin yapacağı seçeneğini bile artık kontrolümüzde değil. İş için en iyi teknisyenleriniz yerine, sahada ve müsait olan kişileri atamanız gerekecektir.
Periyodik bakımın dezavantajları
Bakımdaki diğer her şey gibi, iş için doğru aleti kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Periyodik bakım yönetimi yapmamanız gereken yerlerde kullanmayı denerseniz, kolayca dönüp size zarar verebilir. Genel olarak, periyodik bakım yazılımı sabit, öngörülebilir bir kullanım oranına sahip varlıklarla sınırlamanız gerekir.
Örneğin kendi arabanızı ele alın. Muhtemelen onu işe gidip gelmek, varsa çocuklar için gezmek ve market alışverişi yapmak için kullanıyorsunuz. Bu, çoğu hafta aynı miktarda kullandığınız anlamına gelir ve geçen yıl boyunca benzin istasyonuna yaptığınız alışverişlere bakarsanız, muhtemelen belirli bir standart vardır. Peki ya kiralık filoda bulunan bir araba? Pek çok farklı insan onu çok farklı nedenden dolayı kullandığından, güvenilir bir kullanım oranı yoktur.
Bu nedenle, dezavantajlardan biri, bir araç olarak periyodik bakımın, onu kullanabileceğiniz sınırlı sayıda yere sahip olmasıdır. Ancak, bu bakımdaki her şey için geçerlidir.
Diğer bir dezavantajı ise çok fazla bakım yapma riskini taşımanızdır. Çok fazla iyi bir şeye sahip olmak mümkün mü? Evet mümkündür.
Birincisi, teknisyenlerin zamanından envanterinize veya parça ve malzemelerinize kadar her şeyi kaynakları boşa harcarsınız. İkincisi, bakım sırasında bir şeylerin yanlış gitme olasılığını artırırsınız. Bir varlığı her açtığınızda, onu düzgün bir şekilde kapatmama ihtimaliniz vardır.
Üçüncüsü ve bu en kötüsü olabilir, zamanla ilgisi olmayan birçok arıza vardır. Varlığınızın periyodik bakım yönetimi sırasında rasgele bozulma durumu olur. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çalışır duruma getirmek için çabalamaktan başka yapabileceğiniz bir şey yoktur.
Bir CMMS hayatı nasıl kolaylaştırır?
Yine, diğer bazı bakım stratejilerinden farklı olarak, periyodik olarak ihtiyacınız olan tek şey, üreticilerin tavsiyeleri ve kendi güvenilir bakım ve onarım verilerinizdir. MTBF’ye de yakından baktığınızdan emin olmalısınız.
Modern bilgisayarlı bakım yönetim sistemi (CMMS) güvenilir verileri yakalamayı, saklamayı ve aramayı çok daha kolay hale getirdiğinden, kurulum ve çalıştırma ve periyodik bakım yazılımı için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlar. İyi bir CMMS ile kağıt yığınları veya rastgele elektronik tablolar arasında gezinmek yerine, tüm varlıklarınızla ilgili güvenilir kayıtlara hızla erişebilirsiniz.
Buradan, periyodik iş emirlerinizi planlamak, atamak ve takip etmek için yazılımı kullanabilirsiniz. Ve her biri için, bir sayfa kağıda çizebilecekleriniz veya bir elektronik tablo hücresine sıkıştırabileceklerinizle sınırlı olmadığınız için, ayrıntılı talimatlar, ilgili parça listeleri ve materyaller ve hatta etkileşimli site haritaları ve kat planları elinizin altında olacaktır.
Sonraki adımlar
Periyodik Bakım Yazılımı Nedir konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?
Repairist, size yardımcı olmak için burada. Periyodik Bakım Yönetimi Nedir? hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, Repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.