24 Aralık 2021

Planlı Bakım Nedir?

Planlı Bakım Nedir

Planlı bakım, kaza riskini azaltırken ve üretimi optimum oranda tutar. Arızalara yanıt vermekle ilişkili yüksek maliyetlerden kaçınmanıza yardımcı olur. Ancak planlı bakım nedir, önleyici bakımdan nasıl farklıdır ve planlı bakım programı stratejisi neye benzer?

Planlı bakım nedir?

Planlı bakım, arıza süresini ve arızalarla ilişkili maliyetleri en aza indirmeye odaklanan proaktif bir bakım yaklaşımıdır.

Süreç, arıza süresini azaltmak veya varlıklarınızın ve ekipmanınızın ömrünü uzatmak gibi ele almak istediğiniz bir bakım sorununu belirleyerek başlar. Ardından, hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak çeşitli görevleri tahmin eder, planlar ve belgelersiniz.

PLANLI_BAKIM 2

Düzenli denetimler, parça ve malzeme envanter kontrolü, süreç açıklamaları ve iş önceliklendirmesi, planlı bakım sürecinin bir parçasıdır. Bu görevlerin sıklığı, bakımını yapmak istediğiniz varlığa bağlıdır. Üretilen parça sayısı, ekipmanın çalışma süresi ve kat edilen mesafe de dahil, ölçülebilir faktörlere bağlıdır. Bir bakım çizelgesi oluşturduktan sonra, ekibin işi doğru ve zamanında tamamlamasını sağlamak için parçaları ve malzemeleri, araçları ve kaynakları yerine koymanız gerekir.

Farklı planlı bakım programı türleri nelerdir?

Uygulayabileceğiniz iki tür planlı bakım programı vardır:

Planlı önleyici bakım

Planlı önleyici bakım (PPM), beklenmedik ekipman arızalarını önlemek ve maliyetli arıza sürelerini azaltmak için varlıklarınızın ve ekipmanlarınızın düzenli ve rutin bakımını gerçekleştirme sürecidir. Önleyici bakım, arızaları önlemek için bakım görevlerini ne zaman gerçekleştirmeniz gerektiğini belirlemek için endüstri standartlarını ve veri iç görülerini kullanır. Kullanıma, zamana veya koşula dayalı faktörlere dayalı olarak denetimleri ve bakım görevlerini tetikleyebilirsiniz.

Önleyici bakım, aşağıdakilerle birlikte varlıkları korumanın etkili bir yolu olacaktır:

  • Yasal gereksinim
  • Yüksek değiştirme maliyetleri
  • Genel operasyonlarınızdaki kritik roller

Ayrıca varlıklara ihtiyacınız vardır ve kullanımla birlikte başarısızlık oranları da artar. Temelde, varlıkları ne kadar çok kullanırsanız ve zaman geçerse, daha sık başarısız olma eğiliminde olurlar.

Planlı programsız bakım

Bu tür planlı bakım, bir varlığın bakımının bir arıza meydana gelene kadar ertelenmesini içerir. Kulağa çelişkili gelebilir, ancak arızadan arızaya bakım olarak da adlandırılan planlı programsız bakım, meşru bir planlı bakım programı tekniğidir. Bir arıza olmasını beklemeseniz de, ekipmanı hızlı bir şekilde tamir edebilmek için bakım çalışmalarını önceden planlarsınız.

Planlı programsız bakım, reaktif bakımın maliyetinin önleyici bakımın maliyetinden düşük olduğu ve varlıkların üretim üzerinde çok az veya hiç etkisinin olmadığı durumlarda uygundur.

Planlı programsız bakım, aşağıdakiler için uygundur:

  • Ucuz parçalara sahip tek kullanımlık varlıklar
  • Yasal gereklilikleri olmayan varlıklar
  • Kritik olmayan varlıklar
  • Finansal değeri düşük varlıklar
  • Ömrü kısa olan varlıklar

Ayrıca, başarısız olma olasılığı düşük olan veya rastgele başarısızlık desenleri olan varlıklar da ekleyebilirsiniz.

Planlı ve önleyici bakım arasındaki fark nedir?

Planlı ve önleyici bakım terimlerini birbirinin yerine kullanabilirsiniz, ancak bunlar aynı şey değildir.

Önleyici bakım, en yaygın planlı bakım programı türüdür. Planlı bakım, bir arıza meydana gelmeden önce bakım görevlerini planladığınız ve gerçekleştirdiğiniz herhangi bir stratejiyi ifade eder. Önleyici bakım daha spesifiktir. Bir varlığın beklenmedik bir şekilde arızalanmasını önlemek için hala çalışırken planladığınız ve gerçekleştirdiğiniz bakım görevlerini ifade eder.

Planlı ve plansız bakım arasındaki fark nedir?

Her iki planlı bakım programı türünde de, bir arıza meydana gelmeden önce varlığı korumak için kaynakları ve parçaları yerine koyarsınız. Önleyici bakım durumunda, arıza riskini azaltmak için düzenli aralıklarla yapılacak denetimleri ve bakımı planlayabilirsiniz. Ancak planlı programlanmamış bakımda, bakımı siz planlarsınız. Ancak bir arıza meydana gelene kadar programlamaz veya bir teknisyene atamazsınız.

Plansız bakım ise önceden planlamadığınız bakım görevlerini ifade eder. Plansız bakım, genellikle bir varlık veya ekipman parçası bozulduktan sonra gerçekleşir. Bakım çalışması planlanmadığından, onarımı yapacak parçalara veya kaynaklara sahip olamayabilirsiniz. Bu da arıza süresini ve maliyetleri artırır.

Resmi bir bakım stratejisi olmadığında plansız bakım meydana gelecektir. Aşağıdaki özelliklerde varlıklara sahip işletmeler için dengeli bir bakım stratejisinin uygulanır bir parçası olacaktır:

  • Operasyonlar için kritik olmayan
  • Tamiri hızlı ve ucuz
  • Hiç tamir edilemez
  • Kolayca atlanır

Uygulayabileceğiniz üç ana plansız bakım türü vardır:

Reaktif bakım

Bu, beklenmedik bir arızadan sonra bir varlığı veya ekipmanı onarmak için planlanmamış bakımdır. Çoğu durumda bakım ekipleri, kritik olmayan bazı varlıklar için uygun bir bakım stratejisi olabilse de, tesislerindeki reaktif bakım miktarını en aza indirmek ister .

Düzeltici bakım

Düzeltici bakım, ekipman verimli çalışmayı bıraktığında gerçekleşir. Bir işletmenin planlamadığı sorunları çözen küçük düzeltmelerden büyük ölçekli onarımlara kadar her şeyi içerebilir. Planlı bakımı gerçekleştirmeden önce bir arıza tespit ettiğiniz zamanlar olabilir. Düzenli önleyici bakımdan geçen ekipman bile düzeltici bakım alabilir.

Fırsatçı bakım

Bu tür bakım stratejisini uygulayan ekipler, önleyici bakım yapmak için beklenmedik üretim durmalarından yararlanır. Bu bakım planlı değildir ve ekipmanı ve bileşenleri değiştirmek veya onarmak için bir sistemin planlı veya plansız olarak kapatılmasından en iyi şekilde yararlanan konumdaki kaynaklara dayanır.

Bakım planlayıcısı veya tesis yöneticisi olarak, arızalı ekipmanın etkisini değerlendirmek ve bu üç tür plansız bakımın bakım stratejinizin bir parçası olup olmayacağına karar vermek sizin işinizdir.

Planlı bakımı nasıl kullanıyorsunuz?

Planlı bir bakım programını yapılandırmak ve uygulamak için izleyebileceğiniz basit bir süreç var.

Adım 1: Bir sorunu tanımlayın ve bir iş emri oluşturun

Herhangi bir planlı bakım programı için ilk adım, çözmek istediğiniz bir sorunu belirlemektir. Bu bilgi genellikle sorunu tespit eden operatör veya süpervizörden gelir. Söz konusu varlığı, sorunla ilgili ayrıntıları ve bununla ilgili diğer sorunları içermelidir. Tesis yöneticisi veya bakım planlayıcısı olarak, bunu ele almak için bir iş emri veya tekrar eden bir program oluşturabilirsiniz.

Adım 2: Çalışma alanını ve varlığı değerlendirin

İş emrini oluşturduktan sonraki adım, varlığı ve işi yapmak istediğiniz binaları incelemektir. İşin kapsamını, gerekli parça veya malzemeleri ve teknisyenin ihtiyaç duyduğu araçları belgelemelisiniz. Ayrıca şantiyenin erişilebilir olup olmadığını, ekibinizi engelleyebilecek herhangi bir komplikasyon olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

Adım 3: İşi tamamlamak ve gerekli parçaları sipariş etmek için süreci detaylandırın

Planlama aşamalarında, işi başarıyla tamamlamak için gereken tüm prosedürleri detaylandırmak önemlidir. Bu, bakım görevinin kendisini, güvenlik önlemlerini ve her türlü erişim gereksinimlerini içerir.

Adım 4: İş emrine bir öncelik düzeyi atayın

Çalışmanın ana hatlarını belirledikten sonra, ona bir öncelik düzeyi atayabilirsiniz. Bazı bakım görevleri her zaman diğerlerinden daha hassastır. Basit bir ipucu, bakım görevlerini dört kategoriden birinde sınıflandırmaktır:

  • Acil görevler, işletmenin faaliyetlerini aksatacak acil sağlık ve güvenlik sorunları veya sorunlarıdır.
  • Yüksek öncelikli görevler, kısa vadede operasyonları doğrudan etkileyecektir.
  • Orta öncelikli görevler tipik olarak orta ve uzun vadede optimum üretimi sürdürecek önleyici bakımı içerir.
  • Düşük öncelikli görevler, işletmenin günlük operasyonları için hayati öneme sahip değildir. Kritik olmayan onarımlar, mobilya değişimi ve kozmetik sorunları içerir.

Daha sonra en yüksek öncelik düzeyine sahip görevleri tamamlamak için malzemeleri sipariş edebilirsiniz.

Adım 5: Planlı bakımı planlayın ve tamamlayın

Artık planlama aşamasına başlayabiliriz. Bu aşama genellikle bakım planlayıcısının veya uzman bir planlayıcının rolüdür. Programlama süreci, tamamen planlanan çalışmanın “ne zaman” ve “kim” ile ilgilidir. Zamanlama, bir bakım görevini ne zaman gerçekleştireceğinizi belirler. Verdiğiniz öncelik düzeyine göre işi kimin yapacağını belirleyecektir.

Planlı bakım kontrol listesini nasıl oluşturursunuz?

Planlı bir bakım stratejisi oluşturmak ve uygulamak, savaşın sadece yarısıdır. Lansmanından sonra nasıl performans gösterdiğine de dikkat etmelisiniz. Bunu planlı bir bakım kontrol listesi oluşturarak yapabilirsiniz.

Planlı bir bakım kontrol listesi, bakım KPI’larınızı takip etmenize yardımcı olmanın etkili bir yoludur. Bu size planın nerede çalıştığı, onu nasıl iyileştirebileceğinizi gösterir. Operasyonel verimliliğiniz üzerindeki etkisi hakkında iyi bir fikir verecektir. Kontrol listeleri ayrıca rutin görevleri standart hale getirmenin basit ve etkili bir yoludur.

Planlı bakım programı kontrol listeniz şunları içermelidir:

  • Hazırlık ayrıntıları – Teknisyenlerinizin işi gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyacağı araçların ve yedek parçaların bir listesi ve tahmini tamamlama süresi.
  • Güvenlik ayrıntıları – Teknisyenlerinizin uyması gereken güvenlik talimatları, giymeleri gereken kişisel koruyucu ekipman (KKD) ve kilitleme, etiketleme (LOTO) prosedürlerinin ayrıntıları.
  • Görsel yardımcılar – Gerekirse, teknisyenlerinizin işi düzgün bir şekilde yapmasına yardımcı olmak için planlı bakım programı kontrol listenize resimler, diyagramlar ve videolar da eklemelisiniz.

Bu bilgilerin yanı sıra, planlı bakım programı kontrol listeniz, işin tamamlanmasıyla ilgili gerçek adımları da özetlemelidir. Bunu iyi yapmanın anahtarı, tüm bu bilgilerin şu şekilde olduğundan emin olmaktır:

Açık ve özlü

Kontrol listenize çok fazla bilgi eklemek, çok az bilgi sağlamak kadar sorun olacaktır. Anahtar, yeni bir bakım teknisyeninin izlemesi gereken adımları özetlediğinizi hayal etmektir. Bir adımın ayrıntılı bir açıklamaya ihtiyacı olursa bir diyagram veya video kullanın ve her zaman kesin olun. Bir değil iki evaporatör bobinine sahip bir varlık gibi sizin için aşikar olan şey, o varlık üzerinde daha önce çalışmamış bir teknisyen için çok açık olmayabilir.

Adımları sırayla açıklar

Kontrol listeniz, teknisyenin tamamlaması gereken sırayla gerçekleştirmesi gereken görevlerin adım adım açıklamasını sağlamalıdır. Kontrol listenize eklediğiniz her adımın bir amacı da olmalıdır. Olmazsa, kaldırın. Kontrol listesini tamamladıktan sonra, hiçbir şeyi kaçırmadığınızı kontrol etmek için deneyimli bir bakım teknisyeni tarafından çalıştırın.

Bilgileri düzenli olarak günceller

Bir planlama bakım kontrol listesi, değişmeden yerinde kalacak bir şey değildir. Saha teknisyenlerinden önerilen ayarlamalara, varlıkların konumunda yapılan değişikliklere ve varlıklar değiştirildiğinde bunu düzenli olarak güncellemelisiniz.

Planlı Bakım Programı ‘nın faydaları nelerdir?

Planlı bakım programı uygulayan çoğu işletmenin temel amacı, planlanmamış arıza süresini azaltmaktır. Bununla birlikte, getirebileceği başka faydalar da vardır.

İşyeri güvenliğini artırın

Ekipman arızasının önlenmesi, ekipmanın yakınında çalışan operatörler ve diğer çalışanlar için riskin azaltılmasına yardımcı olur .

İşinizi daha hızlı yapın

Parçaların sipariş edilmesi, hangi KKD’nin giyileceğinin açıklanması ve varlıkların güvenli bir şekilde kapatılması için prosedürün detaylandırılması gibi hazırlık çalışmalarını önceden tamamladığınız için, teknisyenler gerçek bakım çalışmalarına daha hızlı başlayabilirler.

Varlıklarınızın ömrünü uzatın

Ekipmana düzenli olarak bakım yapmak ve ekipmanı bozulmadan önce bakımını yapmak, ekipmanı en iyi durumda tutmanıza ve çalışma süresini uzatmanıza yardımcı olur, böylece çok sık değiştirmenize gerek kalmaz.

Bakım maliyetlerinizi azaltın

Planlı bir bakım stratejisi uygulamak, bakım maliyetlerinizi azaltmanın basit ama etkili bir yoludur. Küçük sorunları belirlemenizi ve daha büyük ve pahalı arızalar haline gelmeden önce kolay onarımlar yapmanızı sağlar.

Zaman yönetiminizi iyileştirin

Ekipman ve araçlarda mevsimsel değişiklikler yapmak gibi bazı planlı bakım görevleri yıllar öncesinden programlanmalıdır. 100 saatlik kullanımdan sonra hava kompresörlerini değiştirmek gibi diğer görevlerin daha kısa teslim süreleri olur. Teslim süreleri ne olursa olsun, planlı bir bakım programı, kaynaklarınızı çok fazla dağıtmadan bakım görevlerinin üstesinden gelebilmeniz için ileriye bakmanızı sağlar.

PLANLI-BAKIM 1

Planlı bakım yazılımı nasıl yardımcı olur?

Hangi sektörde olursanız olun, tamamen plansız ve reaktif bir bakım stratejisine güvenmek kötü bir fikirdir. İşinizi devam ettirmek için ağır makinelere veya araçlara güveniyorsanız, planlı bir bakım programı uygulamak, aksama süresini azaltmak, iyileştirmek için harika bir fırsattır. güvenlik ve bakım maliyetlerinizi azaltın.

Repairist gibi kullanımı kolay bir bakım yönetimi çözümü, planlı bakımınızın kontrolünü size verir. Varlıklarınızı çalışır durumda tutmak için verimli ve güvenilir iş akışları oluşturmanıza olanak tanır. İş emirleri oluşturabilir, atayabilir ve takip edebilir, envanterinizi kontrol edebilir ve görünürlüğü iyileştirebilecek ve hesap verebilirlik oluşturabilecek güvenilir otomatik raporlar alabilirsiniz.

Repairist ayrıca özelleştirilebilir bakım kontrol listelerine sahiptir, böylece teknisyenleriniz tam olarak neye dikkat etmeleri gerektiğini bilirler ve planlı bakım planlaması, doğru becerilere sahip doğru kişilerin yerinde ve çalışmaya hazır olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Bu, bakım sorunlarını daha hızlı ve pahalı fazla mesaiye güvenmek zorunda kalmadan çözmenize olanak tanır.

Sonraki adımlar

Planlı Bakım Nedir konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?

Repairist, size yardımcı olmak için burada. Planlı ve Önleyici Bakım hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, Repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.