17 Aralık 2021

Üretim Verimliliği Nedir ?

Üretim Verimliliği Nedir

Hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursanız olun, verimliliğinizi en üst düzeye çıkarmak çok önemlidir. Ancak hiçbir yerde bu, üretim dünyasındaki kadar geçerli değildir. Son teknoloji imalat firmaları her zaman verimliliklerini artırmanın ve kârlılıklarını artırabilecek bir rekabet avantajı elde etmenin yeni yollarını ararlar. Peki üretim verimliliği nedir ve işinizde bunu nasıl geliştirebilirsiniz? 

Üretim verimliliği nedir ve nasıl geliştirebilirsiniz?

Çok basit bir şekilde, mümkün olan en düşük toplam maliyeti olan ürünler ürettiğiniz zaman üretim verimliliğine ulaşırsınız. Her şey, harcadığınız zamanı, malzemeleri ve enerjiyi azaltırken sahip olduğunuz kaynaklarla mümkün olduğunca çok şey üretmekle ilgilidir.  

Üretkenlik ve verimlilik çoğu endüstride birbirinin yerine kullanılır, ancak bunlar aynı şey değildir. Üretim yeterliliği, teslim ettiğiniz ürünlerin miktarını artırmaya odaklanır. Üretim verimliliği ise yaptığınız işin etkinliğini ve kalitesini artırmakla ilgilidir.   

repairist_demo_banner2

Bazı kişilerin üretim operasyonel verimliliği olarak adlandırdığı üretim verimliliği, genellikle, mümkün olan en düşük maliyetle kaliteli mallar ürettiğiniz maksimum verimliliği temsil eden %100 ile yüzde olarak ifade edilir. Bununla birlikte, pratikte çoğu imalat firması, kusurlu mallar ve düşük kaliteli hammaddeler gibi sayıları aşağı çeken sorunlarla tipik olarak %60-80 civarında çalışır. 

Üretimde verimlilik neden önemlidir? 

Üretkenlikten farklı olarak, üretim verimliliği, sayılarla girdi ve çıktıdan çok daha fazlasını dikkate alır. Bunun yerine, daha büyük resme odaklanır ve işin kalitesini ve etkinliğini sağlamaktan riski en aza indirmeye ve toplam kayıpları azaltmaya kadar her şey dahil olmak üzere üretim sürecinizin her yönünü dikkate alır. 

Yalnızca makinenizin, ekipmanınızın ve kaynaklarınızın izin verdiği ölçüde verimli olabilirsiniz. Ancak üretim verimliliğiniz rakiplerinizden daha iyi olduğu sürece bir avantajınız olur.

Bununla birlikte, üretim verimliliğine ulaşmak, sürekli iyileştirme sürecidir. Ayrıca, sektörünüzde “standart” olarak kabul edilenlerin önünde kalmak için daha hızlı ve daha iyi kararlar almanıza olanak tanımak için ortaya çıkan yeni teknolojiden de yararlanmalısınız.    

Üretim şirketleri için verimliliğe odaklanmak önemlidir, ancak bunun maliyeti üretkenlik anlamına gelmemelidir. Sektörünüzdeki en verimli firma olabilirsiniz, ancak müşteri talebini karşılayamazsanız hem iş hem de gelir kaybedersiniz. Bunun yerine, kayıplarınızı en aza indirirken çıktınızı optimize etmek için verimlilik ve üretkenlik arasında sabit bir denge bulmanız gerekir. 

Üretim verimliliğini nasıl hesaplarsınız? 

En temel düzeyde, standart çıktıyı gerçek çıktınıza bölersiniz. Bunu yüzde şeklinde ifade ederek üretim verimliliğinizi hesaplayabilirsiniz. 

Gerçek çıktı

Toplam çıktınızı toplam girdinize bölerek gerçek çıktınızı hesaplayabilirsiniz. Örnek olarak: 

  • 500 $ karşılığında 100 ürün üretirsiniz
  • Girdi 500 $ değerinde maliyettir 
  • Çıktı 100 üründür
  • Gerçek çıktı, 500 $ maliyet / 100 ürün = ürün başına 5 $ dır.

Standart çıktı

Kendi geçmiş verilerinize bakarak, bir sektör kıyaslamasını kullanarak veya bir raporda bulabileceğiniz bir rakibin verimlilik rakamını kullanarak standart çıktı için bir rakam elde edebilirsiniz. 

Bir rakibin 500 $ karşılığında 120 ürün üretebileceğini tespit edersiniz. Rakibinizin gerçek çıktısı 500 $ maliyet / 120 ürün = ürün başına 4,17 $ olur. Bu nedenle, standart çıktınız ürün başına 5 $ / ürün başına 4,17 $  = 1.1999 

Bu rakam, tek ürün üretmenin size rakibinizden, kabaca %20 (%19,9) daha pahalıya mal olduğunu gösterir. Bu sizi yaklaşık %20 daha az verimli yapar.   

Üretim verimliliği KPI örnekleri nelerdir? 

Üretim verimliliği yolculuğunuzda nerede olduğunuzu ve iyileştirmeler yapmak için atabileceğiniz adımları daha iyi anlamanıza yardımcı olabilecek birkaç farklı KPI vardır. 

Genel Ekipman Etkinliği (OEE)

Yaygın olarak kullanılan bu verimlilik ölçüsü, bir üründen ne kadar üretebileceğinize karşı ne kadar yapabileceğinizi belirlemenize yardımcı olur. Bunu yapmak için ekipmanınızın ne kadar kullanılabilir olduğunu (bulunabilirlik), nasıl performans gösterdiğini (performans) ve ürettiği kalitenin türünü (kalite) ölçer. Kayıpları belirlemek, ilerlemeyi kıyaslamak ve israfı ortadan kaldırmak için mükemmel bir ölçümdür.  

Üç OEE faktörünü çarparak çok basit bir şekilde hesaplayabilirsiniz: 

KullanılabilirlikPerformans OranıKalite Oranı = OEE
 

Malzeme Verimi

Malzeme veriminiz, kullandığınız malzeme miktarına kaç tane hammadde kullanmanız gerektiğinin oranıdır. Hammaddelerinizi bitmiş ürünlere dönüştürmekte ne kadar verimli olduğunuzu gösterir. 

Kullanmanız gereken malzemeler / kullandığınız malzemeler = malzeme verimi

Bir ürünü yapmak için birden fazla hammadde kullanırsanız bu basit KPI daha karmaşık olur. Ancak elinizin altında bir “malzeme listesi” veya “içerik listesi” bulundurmak hesaplamayı daha kolay hale getirir. 

İşgücü Verimliliği 

Emek verimliliği, belirli sayıda bitmiş ürün üretmek için gerçek çıktıya karşı optimum çıktının bir ölçüsüdür. Yetersiz kaynaklı bir üretim süreciniz varsa ve işgücünüzdeki azalmanın verimliliğinizi nasıl etkilediğini bilmek istiyorsanız bu yararlı olacaktır. 

Gerçek çıktı / optimum çıktı = emek verimliliği 

Bu KPI, yalnızca kaynak seviyenizin çıktınızda birincil faktör olduğu durumlarda geçerlidir. Kaynak seviyeniz çıktınızdaki birincil faktör değilse, bunun yerine OEE’yi kullanın.   

Verimliliğinizi nasıl artırabilirsiniz? 

Üretim verimliliği nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, üretim sürecinizin verimliliğini artırmak, sizi rekabetçi tutmak için önemlidir. Süreçleriniz şu anda rekabetten daha verimli gözükür. Üretim hatlarınızı bir sonraki seviyeye taşımak için hala yeni teknoloji, yazılım ve makine arayışında olmalısınız. Ayrıca, olaylara farklı bakmanıza yardımcı olabilecek kaynakları da işe alırsınız. 

Üretim verimliliğinizi artırmak için atabileceğiniz adımlardan bazıları şunlardır.  

Atıkları tanımlayın ve ortadan kaldırın 

Bazı üretim süreçlerinde israf kaçınılmazdır. Ancak yine de onu en düşük seviyeye indirmek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Bu bağlamda atık, hammadde, adam-saat, enerji ve zamanı ifade edebilen geniş bir terimdir. Bununla birlikte, çoğu üretici için en büyük atık biçimi, malzemeleridir. 

Kısa ve uzun vadede malzeme israfını azaltmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır. Öncelikle, işletmenizde israf yaratan süreçlere bakmalısınız. İsraf seviyelerini daha kabul edilebilir bir düzeye indirmek için optimize etmelisiniz. Ayrıca, yarattığınız atığı yeni malzemelere dönüştürmelisiniz. Diğer işletmelere satarak daha fazlasını geri dönüştürmenin yollarını da keşfedebilirsiniz.  

Daha uzun vadede, ilk etapta daha az atık üretmek için yapabileceğiniz süreç değişikliklerine bakmalısınız. İyileştirebileceğiniz operasyonları göz önünde bulundurmalısınız. Bunu, yeni varlıklara ve ekipmanlara yatırım yaparak veya malzeme veriminizi artıran yeni parçalar tasarlayarak yaparsınız.  

Üretim hattı verimliliğini artırın  

Üretim hattınız ekmek ve tereyağınızdır. Bu nedenle üretim operasyonel verimliliğinizi artırmak söz konusu olduğunda, buradan başlamak mantıklıdır. Belirli bir dönemde kaç birim ürettiğinizi söyleyen üretim hatlarınızın verimini ölçmek, verimliliğinizi artırabileceğiniz alanları belirlemenin en kolay yollarından biridir. 

Veriminiz belirli varlıklar ve ekipman konusunda düşükse, nedenini kendinize sormanız gerekir. Operatörlerinizin daha fazla eğitime ihtiyacı vardır veya yükseltme zamanı gelmiştir.  

Çalışmayı standartlaştırın 

Herkesin bir şeyler yapma şekli vardır, ancak iş üretime geldiğinde bireyselliğe yer yoktur. En basit görevleri bile standart hale getirmek, planlanmamış arıza süresini azaltır. Bu işlem genel ürün kalitesini artırarak verimliliği en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olur. 

Başlamak için iyi bir yer, her çalışma alanı için bir kontrol listesi oluşturmak ve o çalışma alanındaki herkesin onu takip ettiğinden emin olmaktır. Olmazlarsa, onları sorumlu yaparak gerektiğinde daha fazla eğitim sağlarsınız.   

Çalışanlarınızı dahil edin ve eğitin 

Süreciniz kesintiye uğrarsa, çalışanlarınız ilk gideceğiniz kişiler olmalıdır. Çalışanlarınız işi günlük olarak yaparlar. Bu nedenle süreci nasıl daha verimli hale getireceklerine dair birçok fikirleri olmalıdır. Bu küçük iyileştirme fırsatları, büyük verimlilik kazanımları sağlayabilir. Bu nedenle herhangi bir öneri veya şikayette bulunmayı bildiklerinden emin olun.  

Çalışanlarınızdan gelen geri bildirimler, ek eğitim ihtiyacını belirleyebilir. Üretim sürecinde ve en son teknolojide pratik, uygulamalı eğitim sağlamalısınız. Bu her çalışanın görevlerini en verimli şekilde tamamlama becerilerine sahip olduğundan emin olmanızı sağlar. Plansız duruş sürelerini azaltmak için birbirinin yanında yer almanıza yardımcı olur.    

Kırılmadan önce ekipmanı koruyun 

Varlıklarınızın ve ekipmanlarınızın düzenli olarak denetlenmesi ve bakımı, sorunları belirlemenize, arızalanmadan önce onarmanıza yardımcı olur. Bir önleyici bakım programı uygulayarak, arıza olasılığını, maliyetli onarımları ve planlanmamış arıza süresini etkin bir şekilde azaltmak için varlıklarınıza ihtiyaç duydukları bakımı, çalışır durumdayken sağlarsınız.  

repairist_demo_banner7

Üretim tesisleri için bakım yazılımı nasıl yardımcı olur? 

Üretim verimliliği elde etmek için varlıklar, insanlar ve parçalar dahil olmak üzere bakım operasyonlarınızın her yönü hakkında eksiksiz bir görünürlüğe sahip olmanız gerekir. Bilgisayarlı bakım yönetimi yazılımının (CMMS) tam olarak yapabildiği budur.

Repairist, tüm üretim ve operasyonel verimlilik resmini görmenizi sağlar. Hareket halindeyken gerçek zamanlı verileri yakalar. Bu verileri güvenli ve aranır şekilde merkezileştirir ve varlıklarınızı, kaynaklarınızı ve malzemelerinizi tek bir yerden yönetirsiniz.  

Eski moda yazılı tabanlı yaklaşımlara veya elektronik tablolara güvendiğinizde, üretim süreciniz başlamadan önce verimliliğiniz düşer. Ancak yazılı sistemler ve elektronik tablolar sizi yavaşlatmaktan fazlasıdır; ayrıca güvenilmez ve güncel olmayan verilerle sizi yanılgıya düşürürler.  

Repairist, tüm kritik verimlilik verilerinizi alır ve ekibinizin internete bağlı herhangi bir cihazdan erişebileceği bulut tabanlı bir veritabanında güvende tutar. Ayrıca, kolaylaştırılmış iş emri yönetimi, PM planlaması ve gerçek zamanlı envanter kontrolü ile kontrolün sizde olmasını sağlar. Güvenlikten ödün vermeden verimliliği en üst düzeye çıkaran güvenilir üretim hatları oluşturmak için ihtiyaç duyduğunuz araçların tümü bunlardır.